Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Császárok itala, Buda újdonsága a matcha tea

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Közép-Európában nincs olyan matcha teabár, mint amilyen szerdán nyílt az Allé bevásárlóközpontban.

A tsuki japánul azt jelenti: jó hatás. Ha magyarul kiejtjük, tudjuk, hová érkeztünk. Egy cukrászdába, ahol matcha teából készül a kávé, a fagyi, a koktél és a sütemény.

Aki a hőségben kávéval állítaná helyre fizikai és szellemi egyensúlyát, azt naponta figyelmeztetik: ártanak a koffeines italok! A fagylalt csak átmenetileg hűsít, az alkoholról pedig ne is beszéljünk. Viszont megérkezett Japánból egy alternatív frissítő, ami télen fűt, nyáron hűt. Ceremoniálisan fogyasztja a japán császári család és a köznép, a buddhista szerzetesek is ezután nyúlnak, ha éberek, mégis nyugodtak akarnak maradni a meditáció óráiban. Ugyanezért a hatásért itták a szamurájok is a csata előtt.

Mostantól ezzel a különlegességgel bővült a rendelkezésünkre álló eszközök tára, ha csökkenteni szeretnénk a stresszt, növelni a koncentrációt, gyorsítani az anyagcserét. Ha fiatalok, egészségesek szeretnénk maradni, és mindezt egy finom, üdezöld italtól remélnénk.

A budai Matcha Tsuki-nak a Kálvin téri testvérét tavaly már többször is kinyitották és bezárták a járvány miatt, ezért akár a másodikként rajtolt budai teabár tekinthető az elsőnek, amelynek megnyitása alkalmából sajtóbemutatót szerveztek. Látványos teaceremóniával illusztrálta a Japánban tanult Rajzó-Kontor Kornélia teamester, hogyan teáznak a világnak azon a felén, ahol reggelenként nem dupla pressóval indítják a napot az emberek. 

A matcha tea a japán zöld teák közül is kiemelkedik, mert nem a kézzel szedett tealevelek főzetét fogyasztják, hanem magát a növényt, gránitmalomban finom porrá őrölt formában. Így annak minden értékes hatóanyaga hasznosul az emberi szervezetben. Ma már tudományos kutatások is igazolják betegségmegelőző hatását.

A legnagyobb kultuszra Ujiban van, ahol egy egész utcán, a Matcha Street-en lehet ismerkedni a termelőkkel, kereskedőkkel, mindenféle minőségben és formában kipróbálni a helyben őrölt számtalan matcha teát. Nálunk néhány speciality kávézó már föltette az itallapjára, de ami a pesti és a budai Tsukik kínálatában kapható, annak alapanyaga egyenesen Ujiból érkezik, a matcha tea Mekkájából. Ideáig utazott az inspirációért Almásy Gyula és két tulajdonostársa, és látogatásuk akár zarándokútként is értelmezhető. Ott döntötték el, hogy a matcha tea nagyköveteiként terjeszteni fogják ennek a kultúrának az élvezeti termékeit: a különféle kávékat, teákat, koktélokat, az üdezöld teaporral készített süteményeket és fagylaltokat.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink