Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Blokkolták Navalnij honlapját

Létrehozva:

Navalnij a bíróságon 2021. június 22-én | Fotó: AFP / Moszkvai Preobrazhensky Bíróság

Oroszországban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak.

Az orosz internetfelügyelet blokkolta a bebörtönzött Alekszej Navalnij honlapját és további 48 olyan honlapot, amelyet vele kapcsolatban álló emberek vagy szervezetek tartanak fenn – közölték hétfőn az ellenzéki politikus munkatársai.

Hétfőtől blokkolja a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványához (FBK), valamint a jogutódjának számító Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványához (FZPG), illetve a Navalnij-törzsek nevű mozgalomhoz köthető oldalakat az orosz internetfelügyelet (Roszkomnadzor) – erről tájékoztatta a hatóság a TASZSZ orosz hírügynökséget.

A főügyészség hétfőn kérte az FBK-hoz, az FZPG-hez, valamint a Navalnij-törzsekhez köthető honlapok elérésének korlátozását a moszkvai városi bíróság júniusi ítéletére hivatkozva, amely előírta ezeknek a tevékenységeknek a beszüntetését és betiltását „szélsőséges tevékenységek folytatása” miatt.

Korábbi beszámolók szerint a hatóságok blokkolták a hozzáférést Navalnij RoszZSKH és RoszJAma nevű projektjeinek honlapjához is. A Roszkomnadzor szerint az említett internetes forrásokat „tiltott szélsőséges tevékenységek folytatására és népszerűsítésére” használják.

A Reuters hírügynökség szerint a fejleménnyel összefügghet az is, hogy Oroszországban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak.

Navalnij csapata a közösségi médiában aggodalmának adott hangot, hogy a hatóságok ezután az „okos szavazással” kapcsolatos honlapokra csapnak le. Ezeken a felületeken tanácsokkal látják el a választópolgárokat, kire szavazzanak a kormányzó Egységes Oroszország párt legesélyesebb jelöltjével szemben. A Navalnijhoz közel álló Leonyid Volkov közölte a Telegram közösségi oldalon: hamarosan ismertetik, hogy mi módon kerülik meg a hatósági blokádot.

Navalnij már a júniusi ítélethirdetést követően azt írta az Instagramon, hogy csapata alkalmazkodik majd a körülményekhez, és folytatja a küzdelmet a korrupció ellen, valamint az igazságos bíróságokért és a törvény előtti egyenlőségért.

Az ellenzéki politikus jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti Oroszországban.

Az év elején ítélték három és fél év szabadságvesztésre, mondván, megsértette a korábbi, csalás miatt kiszabott, felfüggesztett büntetését: amikor novicsok mérgezés miatt Németországban kezelték, nem jelentkezett rendszeresen az orosz rendőrségnél. Március végén éhségsztrájkolni kezdett, hogy jobb egészségügyi ellátást kapjon. A láb- és hátfájdalomtól szenvedő Navalnij 23 nap után hagyta abba az éhségsztrájkot. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink