Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Pegasus-ügy miatt tüntettek

Létrehozva:

A menet eleje a molinóval | Fotó: Dimény András

Legalább ezren mentek el a Terror Háza elé, hogy onnan a Fidesz Lendvay utcai székháza elé vonuljanak hétfő kora este.

A tüntetők zöme fiatal, huszonéves volt, ám jócskán akadt közöttük az idősebb korosztályból is – jelentette laptásunk, a 168.hu tudósítója.

„Mondjunk nemet a megfigyelésre” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést a Momentum, amelyen mind a hat ellenzéki párt részt vett. Hat órára már többszázan voltak azok, akik egyértelművé tették: nem akarnak olyan országban élni, ahol lehallgatják őket. A tömeg az  „Orwell Viktor”, „ÁVH, ÁVH”, és „Diktátor, diktátor” szövegeket skandálta az Andrássy úton a Fidesz-székház felé menet. Egy nagy molinót vittek, amelyre a nevezetes rendszerváltáskori plakátra utalva oroszul azt írták, „2022: Tovarisi konyec”. 

Gyenes Szilárd volt az első felszólaló, akit valószínűleg azért figyeltek meg, mert ő volt a hulladékgazdálkodást végző Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezetője. Egyebek mellett elmondta:  attól tart, hogy amit a Pegasus-botrány során láttunk, csak a jéghegy csúcsa, és nagyon súlyos dolgok fognak még kiderülni, ha egyszer vége lesz a Fidesz uralomnak. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint a kormánynak most azonnal le kell mondania.  Arató Gergely (DK) közölte: a megfigyelési ügynek az a tétje, hogy elveszik-e az életünket. Tetlák Örs (LMP) arról beszélt, hogy meg kell találni a megfigyelési ügy felelőseit, és a kormánynak szerinte is le kell mondania. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint nincs két Fidesz, a bolsevik hazugsággyár mindenkit utolér.

Bárándy Gergely, az MSZP volt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani ügy egy felháborító állomása annak, amit 2010 óta a kormány művel: egyre közelebb tolja az országot a keleti típusú rendszerekhez. Bárándy a 168.hu-nak elmondta: egy olyan pillanatnak vagyunk tanúi, amely példátlan Európában, sajnos Magyarországon nem az.

A tömeg a beszédek között is folyton a kormány lemondását követelte, illetve azt skandálták: „Börtönbe! Börtönbe!”

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke úgy fogalmazott: a kormány megpróbálja mindenáron megtartani a hatalmát és senki nincs biztonságban. A magyar állam visszatért a terror eszközeihez: lehallgatnak, megfélemlítenek, megaláznak embereket – tette hozzá.

Márki-Zay Péter szerint a hatpárti koalíciót is rá kell venni az elszámoltatásra. Úgy fogalmazott: itt nem egyszerű lehallgatásról van szó, hanem kémfegyvert használtak, amihez senki engedélyét nem kérték; azért tették, mert ezek az emberek nem értettek egyet Orbán Viktorral.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink