Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Idén már lesz Ördögkatlan Fesztivál

Létrehozva:

Fotó: Hock Zoltán / Ördögkatlan Fesztivál

A Baranya megyei összművészeti fesztivált tavaly tizenharmadik alkalommal rendezték volna meg, a járványügyi intézkedések azonban közbeszóltak.

A szervezők a balszerencsés számot rituálisan elégetve a 14. Ördögkatlanra készülnek – sok jól bevált, visszatérő vendég társaságában. 

Jó hír a színház- és borbarátoknak, valamint azoknak, akik egyszer odakeveredtek, és azóta minden évben a Villány környéki falvakban töltik a vakációjukat: augusztus 3. és 7. között ismét megrendezik az Ördögkatlan Fesztivált, amely nemcsak remek kikapcsolódási lehetőség, de az egyik legfontosabb magyar kulturális esemény is egyben. A fesztiválbérlet sajátossága, hogy egy héten keresztül korlátlan belépést biztosít a programban szereplő összes színházi előadásra – legalábbis ha sikerül rájuk sorszámot szerezni. A Katlanon nem ritka azoknak a lelkes nézőknek a látványa, akik már órákkal a tízórai nyitás előtt beállnak a sorba, sőt egyesek a sorszámosztó bódé előtt alszanak – a kevésbé fanatikusok örömére az elmúlt években már egy applikáció is rendelkezésünkre áll, amelyen keresztül némi szerencsével szintén lehetséges helyet biztosítani. Nem csak a színházról szól azonban a Katlan: koncertek, kiállítások, irodalmi rendezvények és gyerekprogramok is várják a látogatókat.

 

Faluturizmus

Az Ördögkatlan egyik legnagyobb erénye – a másik hasonló összművészeti fesztiválhoz, a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlóan –, hogy nem kordonokkal kerít el területet a maga számára, hanem szervesen kapcsolódik a környék életéhez. A programok egyszerre több faluban zajlanak: a központ szokás szerint Nagyharsány, ahonnan könnyedén megközelíthető Beremend és Villánykövesd – a szintén hangulatos Kisharsány idén sajnos nem szerepel a helyszínek között. A falvak között ingyen jár a Katlanbusz, kedvezményes áron a taxik – de senki nem fog senki furcsán nézni akkor sem, ha stoppolással próbálkozunk. Ez a helyi lakosokkal való szimbiózis egyrészt előnyösen hat a környék gazdaságára, másrészt sokkal autentikusabb élményt nyújt, mint az elszeparált bulizás, és lehetőséget ad a táj bejárására is.

A szabad mozgás fontos hozadéka, hogy a fogyasztást is pénztárcabarát módon meg lehet oldani, ráadásul borvidék lévén ízélmény szempontjából sem kell kompromisszumokat kötnünk, ha meginnánk egy fröccsöt a hivatalos fesztiválhelyszínnek számító, egyaránt gyönyörű helyeken működő Vylyan teraszon vagy Mokos Pincészetben – esetleg a helyi kistermelők valamelyikénél. 

Aki most kezd el szállást keresni, apartmant, szállodát, kiadó szobát már csak nagy szerencsével találhat a térségben, csatlakozhat viszont a bevállalós többséghez: sátorhelyek mindig akadnak, akár a hivatalosan erre kijelölt részeken, akár a falubéli családok udvarán. Hosszú alvásokra ez esetben nem lehet számítani, már csak a várható hőség miatt sem, a felfrissülésben viszont sokat segíthet a megfáradt fesztiválozók kedvelt zarándokhelye, a beremendi strand.

 

Ismerős fellépők

Nem vádolhatók azzal a Katlan-szervezők, hogy évről évre mániákusan megújítanák a fellépők névsorát: bérelt helye van a magyar alternatív színtér klasszikusainak – a fesztivált a ’21-ben 21 éves 30Y zenekar zárja –, és néhány kisebb, az idők során közönségkedvenccé váló zenekarnak. Ott lesz, ahogy 2012 óta mindig, a francia Wombo Orchestra is. És még, a teljesség igénye nélkül: Kiscsillag, Galaxisok, Idegen, VAN Filmzenekar, Tudósok, Kollár-Klemencz László, Esti Kornél… A fesztivál-fővédnök Cseh Tamás életműve ezúttal is hangsúlyos szerepet kap a programban – izgalmasnak ígérkezik például Beck Zoli és Szűcs Krisztán estje, ahol első ízben hangzanak el a Cseh Tamás Archívumból előkerült kész-félkész, előadatlan dalok.

A díszvendégek idén Bereményi Géza, a Pannon Tükör folyóirat, Pál István Szalonna népzenész és a Nézőművészeti Kft. – a Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter alkotta független társulat ezúttal is több előadással érkezik, például a Karinthy Frigyes regényéből készült Utazás a koponyám körül is látható lesz. Bödőcs Tibor Meg sem kínáltak című regényéből Keresztes Tamás komponált kocsmaáriát Thuróczy Szabolcs hangjára, Hajdu Szabolcsék a jó hírű Egy százalék indiánt hozzák – de ott lesz többek között a K2 és Stefanovics Angéla is. 

Szomorú újdonság, hogy az idei Ördögkatlan lesz az első, mikor már nincs köztük a fesztivál egyik fővédnöke sem – idén búcsúztunk Törőcsik Maritól. Mozart Requiemje ezúttal az ő tiszteletére fog szólni a beremendi Megbékélés Kápolnában a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar tolmácsolásában.

Legnépszerűbb cikkeink