Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyar újságírókat is megfigyeltek

Létrehozva:

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36. A sztorit most a Telexen publikálták.

A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. Összesen 17 – különböző országokban működő – szerkesztőség vett részt a nemzetközi nyomozásban, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá az adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

A több mint 300 magyarországi célpont közül egyelőre csak néhányat tudtak beazonosítani: négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, egy magyar fotóst, Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, a CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

Több magyar közszereplő is célpont volt, többek között egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető. Az adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert. De erős a gyanújuk arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen. „Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között” – írták.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált a cikkre. Mint írta, megengedhetetlen, elfogadhatatlan újságírók, független üzletemberek megfigyelése. 

Az ellenzék kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésének összehívását – közölte három ellenzéki politikus.  

„Kezdeményezzük, hogy a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit: tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni”

– közölte a jobbikos Stummer János. Az MSZP-s Molnár Zsolt és az LMP-s Ungár Péter szerint ha „mindez bebizonyosodik, az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül”.

„Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést.” – közölték a képviselők. A Fidesz-KDNP egyébként évek óta rendszeresen bojkottálja a bizottság üléseit a számukra kínos ügyekben.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink