Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Leszakadt az ég Budapesten

Létrehozva:

Rövid idő alatt mintegy ötven helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit Budapesten és Pest megyében a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt hétfőn kora reggel – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

A katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes egységeit leszakadt faágak eltávolításához és vízzel elöntött pincék, garázsok, alagsorok kiszivattyúzásához riasztották. A legtöbb bejelentés eddig Szigetszentmiklósról, Törökbálintról, valamint a főváros V., VI. és VII. kerületéből érkezett. Vasárnap 175 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Az esetek kétharmadánál okoztak problémát kidőlt fák, leszakadt faágak, amelyek utakra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek. Az elmúlt nap 8 épületben keletkezett kár, 43 helyszínen pedig pincékben, alagsorokban összegyűlt esővízhez riasztották a tűzoltókat.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével mindenhol okozott károkat a vasárnapi vihar. Győr-Moson-Sopron megyében, Dunakilitin több épület is beázott. Borsod megyében, Jósvafőn kilépett a medréből a Baradla patak a sok eső miatt. A tűzoltók a helyiekkel ötezer homokzsákot helyeztek el. Kapuváron családi házba csapott a villám, 5 négyzetméteren megrongálta a tetőt – ismertette a részleteket a szóvivő.

Kedden, szerdán és csütörtökön napos idő várható, északkeleten fordulhat elő elszórtan zápor, zivatar. Kedden hajnalban 13-19, a délutáni órákban 25-30 fok valószínű. Szerdán a hajnali 11-17 fokról délutánra 24 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön a minimumok 10-16, a maximumok 24-29 fok között alakulnak.

Pénteken, szombaton és vasárnap napos idő várható csapadék nélkül. Mérsékelt marad a légmozgás. Pénteken a hajnali 11-17 fokról délután 25-30 fokig emelkedik a hőmérséklet. Szombaton  a leghidegebb órákban 12-18 fok várható, napközben 27-32 fokig melegszik a levegő. Vasárnap a minimumok 13-19, a maximumok 28-38 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink