Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hamilton nyert, Verstappen kijött a kórházból

Létrehozva:

A címvédő brit Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája győzött vasárnap a Forma-1-es Brit Nagydíjon. Az első alkalommal megrendezett sprintfutamot a holland Verstappen nyerte, aztán a versenyen elég nagyot koccantak az angollal. 

A második helyen az 50. körig élen álló monacói Charles Leclerc (Ferrari), míg a harmadikon a finn Valtteri Bottas (Mercedes) végzett.

Az összetettben vezető holland Max Verstappen (Red Bull) számára már az első körben véget ért a futam: a pole pozícióból induló pilóta a rajt után óriásit csatázott Hamiltonnal, és az egyik legnagyobb tempójú kanyarban végül összekoccantak. Verstappen autója óriási sebességgel hagyta el a pályát és csapódott a gumifalba. A 23 éves holland pilóta egyedül szállt ki az autóból, de láthatóan szédült, koordinációs gondjai adódtak. A pályán megvizsgálták, majd kórházba vitték, de már vasárnap este kiengedték.

A baleset után a futamot megszakították, és 45 perc után újabb állórajt következett, ekkor viszont már a monacói Leclerc indulhatott az élről, aki kihasználva az előtte lévő két rivális koccanását, még a kényszerszünet előtt az élre tört.

A második rajt után Leclerc megtartotta vezető helyét, Hamilton – aki a balesetért 10 másodperces büntetést kapott – a második helyről sokkal óvatosabban kezdett. A folytatásban az angolnak kerékproblémái adódtak, de így is közelebb került az élen autózó monacóihoz, akinek pedig a motorja nem volt tökéletes. 

A táv felénél jöttek a kerékcserék, Hamilton büntetését is letöltve ötödikként folytatta a körözést, de hamar feljött harmadikra Leclerc és Bottas mögé. Utóbbi csapatutasításra hagyta elmenni maga mellett Hamiltont, akinek gyorsabb volt a tempója az élen lévő Leclerc-nél, és mivel tíz kör volt még hátra, az egyre csökkenő különbség izgalmakat ígért a hajrára.

Két körrel a vége előtt Hamilton a célegyeneshez érve támadást indított, és miután Leclerc nem tudta tartani az ívet, megtört a lendülete, a brit lényegében erőlködés nélkül előzött, és hazai közönség előtt nem engedte ki kezéből a győzelmet.

A versenyhétvége szombati napján a legnagyobb izgalmat az tartogatta, hogy ekkor mutatkozhatott be a sprintverseny, ami hatalmas sikert aratott, meglepetést viszont nem hozott.

Max Verstappen a rajtnál előzte meg Lewis Hamiltont a 17 körös viadalon, és onnantól kezdve már nem is engedte ki kezéből a győzelmet. Ezzel a holland pilóta nem csupán a pole-pozíciót szerezte meg a vasárnapi futamra, hanem növelte is előnyét a vb-pontversenyben, ugyanis ezért a sikeréért 3 ponttal gazdagodott, míg a második Hamilton 2, a harmadik Valtteri Bottas 1 pontot kapott.

Forma-1, Brit Nagydíj, Silverstone

Végeredmény: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari), 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes). 

Sprintfutam: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull), 2. Hamilton, 3. Bottas.

Az összetett pontverseny állása: 1. Verstappen 185 pont, 2. Hamilton 177, 3. Lando Norris (brit, McLaren) 113.

Konstruktőrök: 1. Red Bull 289 pont, 2. Mercedes 285, 3. McLaren 163.

mti/ph

(Kiemelt kép: Adrian DENNIS / AFP)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink