Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Betliző bankrablók

Létrehozva:

Egy mai Robin Hoodokból álló, különc bűnbanda egy szigorúan őrzött közel-keleti börtön kirablására készül, hogy az iszlám terroristákat az aranykészleteiktől megszabadítsák, így tegyenek jót a világgal. A fordulatos akciófilmben precízen összerakott trükkös rablást látunk, amiben semmi sem a terv szerint alakul. 

Pierce Brosnan kedélyes James Bond-nosztalgiával játssza Richard Pace-t, az idősödő mestertolvajt, aki kifinomultan szürcsöli a Martinit a bárpultnál és bármikor elcsábít egy tetszőleges, nála jóval fiatalabb nőt. Csakhogy ez az élet már egyre kevésbé kielégítő számára, részben ezért is vállalja a fiatal, ambiciózus, jótevő tolvajok csapatának mentorálását, noha az egója és minden sejtje tiltakozik az ellen, hogy a pro bono rablásba beszálljon. Persze izgatja a megoldhatatlannak tűnő feladat is, hogy egy szigorúan őrzött közel-keleti börtönbe bejussanak, majd onnan egy furgonnyi aranyrúddal távozzanak, közben macska-egér játékot játszva a börtönt igazgató, az iszlám terroristákkal összejátszó, aljas gazfickó Schultzzal (Tim Roth bravúros alakításában).

A tolvaj csapat karakterei bár nem túlságosan árnyaltak, akció közben többet is megtudunk róluk.  Violet (Jamie Chung) kőkemény feminista és kung-fu akcióhős, aki lánykereskedőkön és striciken áll bosszút. Wick (Pirat Nitipaisalkul) piromán kisfiúból a robbantás szakértője lett, és hobbiból droglaborokat repít a lebegőbe. Az álcázás mestere, a nagyszájú Ringo (Nick Cannon) a gazdagok széfjeit nyitogatja, hogy kincseiket a szegények közt szétossza. A legjobban eltalált figura Herceg (Rami Jaber), aki igazi herceg valamelyik arab miniállamban, ezért is ért a luxusautókhoz, karórákhoz és mindent hibátlan eleganciával csinál. Végül pedig Hope (Hermione Corfield), aki bár átlagos szőke szépségnek tűnik, az apjától már kisgyerekként eltanulta a tolvajlás csínját-bínját.

A kissé szedett-vedett bűnbandának szüksége van egy agytrösztre is, aki összerántja őket és levezényeli a nagy rablást. A precíziós terv el is készül, aztán ahol csak lehet, derékba törik, és a betliző bankrablók bakit bakira halmoznak, amitől egyre inkább egy burleszk vígjátékban érezzük magunkat. Renny Harlin finn rendező eredeti stílusa mellett arról is híres, hogy filmjei vagy nagyon eltaláltak (mint a Ford Fairlane kalandjai, a Cliffhanger, vagy a Még drágább az életed), vagy óriási bukták (Herkules legendája, Ördögűző: A kezdet). A Tolvajok társasága biztosan a jobbak közé tartozik, de több pontján is zavarba tudja hozni a nézőket. (Tolvajok társasága – forgalmazza a Vertigo Média)

Bálint Orsolya    

 

   

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink