Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Európában is megjelenhet a Zika-vírus

Létrehozva:

Ázsiai tigrisszűnyog | Fotó: CDC / BSIP / AFP

Vámosi Ágoston „A veszélyes vérszívók már a kertben vannak” című írása teljes egészében a 168 Óra legfrissebb, július 15-én megjelent számában olvasható.

A szúnyogok régóta a nyári esték járulékos kellemetlenségei, de hozzászokhattunk, hogy a viszkető csípésen túl más bajt nem okoznak. A Magyarországon őshonos ötven szúnyogfaj ritkán veszélyes, a három fő inváziós szúnyogfaj azonban trópusi betegségeket is magával hozhat. Közülük az ázsiai tigrisszúnyog a legveszélyesebb, amely huszonkétféle vírust terjeszthet, köztük a sárgalázat, a nyugat-nílusi vírust és a Zika-vírust.

Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Központ kutatója szerint azért tudott ez a három faj invázióssá válni, mert már minden olyan élőhely megfelel számukra, amely nem érintkezik a talajjal. „Mindhárom faj eredeti élőhelyén faodúlakó, azaz a lárvák faodvak vizében fejlődnek. A nőstény egy fóliával letakart tárgyra is le tudja rakni a tojásokat, amin felgyűlik a víz. Ez megtörténhet egy kamion rakterében is, ott vannak olyan üregek, amik megtelhetnek vízzel, és fél deciliter bőven elég ehhez” – mondta a szakember.

Az Ökológiai Központ és a Pécsi Tudományegyetem Szúnyogmonitor nevű programjával igyekszik felmérni a hazai populáció előfordulását, eddig a legtöbb bejelentést ázsiai tigrisszúnyogok miatt Budapestről kapták. Dr. Soltész szerint a japán bozótszúnyog már országszerte elterjedt, és a koreai szúnyog terjedése is folyamatos.

Az inváziós szúnyogfajoknak a legmelegebb hónapok ideálisak a gyors szaporodáshoz, ilyenkor akár egy hét alatt kifejlődik az imágó. Ha pedig nem teszünk ellene, akkor a tigrisszúnyog-populáció könnyen tábort verhet Magyarországon is. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint egy-egy hordóból több ezer szúnyog is ki tud kelni, az inváziós fajok pedig nem repülnek messzire, legfeljebb a szomszéd házig. Éppen ezért a lakosság nagyon sokat tehet azért, hogy megszüntesse a lehetséges élőhelyeket, hiszen a kertekbe az állami gyérítés kevésbé képes eljutni. Soltész pedig azt javasolja, fedjük le szúnyoghálóval a vízgyűjtő hordókat, takarítsuk rendszeresen az ereszcsatornát, eső után pedig öntsük le a vizet a szabadon maradt tárgyakról.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ regisztrálja az egzotikus betegségeket, évente általában három-öt esetet azonosítanak. A mediterrán térségben viszont gyakran okoznak gondot a szúnyogok. Horvátországban a Dengue-láz ütötte fel a fejét, Olaszországban pedig a lázzal és súlyos ízületi fájdalommal járó Chikungunya-vírus terjedt el több régióban, összesen kétszázan betegedtek meg. „Abszolút realitás, hogy Európában meg fog jelenni a Zika-vírus” – mondta Kemenesi, de hozzátette: nem kell rettegni, félni, bezárkózni. Néhány éven belül lakossági összefogással Magyarországon is csökkenteni tudjuk a szúnyogok számát, ezzel pedig jó eséllyel megelőzhetjük ezeket a járványokat.

Legnépszerűbb cikkeink