Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Bulgária „bezöldült”, Magyarország továbbra is „sárga”

Létrehozva:

Emberek napoznak a Tower Bridge előtt Londonban | Fotó: AFP / Niklas Halle'n

Jövő hétfőtől Bulgária átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába.

Máltával együtt így már két EU-tagország lesz a brit kormány zöld utazási listáján, Magyarország azonban továbbra is a karanténkötelezett sárga országok kategóriájában maradt.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: idetartozik mások mellett Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Málta, és jövő hétfőtől – a közép- és kelet-európai EU-térségből egyelőre egyedüliként – Bulgária.

A sárga kategória messze a legnépesebb. A brit kormány idesorolja Magyarországot és – Málta, valamint a zöld kategóriába hétfőtől átkerülő Bulgária kivételével – az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Portugáliát, Görögországot, Franciaországot és Olaszországot is. Az innen Angliába beutazóknak tíz napra karanténba kell vonulniuk, és érkezésük előtt egy, érkezésük után két koronavírus-szűrővizsgálatot kell elvégeztetniük. Jövő hétfőtől azonban jelentős könnyítések lépnek érvénybe a sárga kategóriás országokból Angliába érkezőkre, de ez egyelőre csak azokra vonatkozik, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg. A brit kormány döntése értelmében nekik – ha a második oltási adagot beutazásuk napja előtt legalább 14 nappal megkapták – július 19-től nem kell karanténba vonulniuk, és angliai érkezésük után a jelenlegi kettő helyett csak egy koronavírus-szűrést kell elvégeztetniük.

A legszigorúbb, vörös kategóriába sorolt országokból – köztük Brazíliából, Indiából, Egyiptomból, az Egyesült Arab Emírségekből – csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

E karantén költsége fejenként 1750 font (több mint 700 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink