Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Felvette tagjai közé az Európai Cirkuszművészeti Szövetség a magyar Recirquel társulatot

Létrehozva:

Jelenet a Recirquel Újcirkusz Társulat Kristály című előadásának próbáján a Müpa Sátorban 2020. december 17-én. | Fotó: MTI / Mohai Balázs

Ők az első, nem hagyományos cirkuszi műfajt képviselő társulat a szervezetben.

A Recirquel tagságával a szövetség célja, hogy erősítse a kortárs és a tradicionális cirkuszi irányzatok közötti együttműködést, segítve ezzel az európai cirkuszművészet megújulását. A magyar társulat a hagyományos cirkuszművészet és a kortárs tánc ötvözésével az elmúlt években úttörő szerepet játszott a művészeti ág megújítási törekvéseiben – olvasható a tagság elnyeréséről kiadott közleményben.

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetséget (ECA) 2002-ben alapították, hogy összekapcsolja az európai cirkuszokat, és népszerűsítse, valamint megőrizze a cirkuszművészetet az európai kulturális örökség részeként. Az ECA több mint 29 ország 130 cirkuszát, fesztiválját, állatidomárját és artistaművészét képviseli. A szövetség többek között Brüsszelben és az uniós tagállamokban is támogatja a cirkuszművészet számára megfelelő jogszabályok és környezet létrejöttét.

„A tradicionális cirkuszművészetnek szüksége van a megújulására, és nyitnia kell az újabb, már bizonyítottan sikeres kortárs irányzatok felé. A jövőben azon dolgozunk, hogy segítsünk ebben a folyamatban, és közvetítsünk a két irányzat között” – idézi a közlemény Kristóf Krisztián artistaművészt, a Recirquel nemzetközi menedzserét, akit a társulat ECA-tagságával egyidőben felkértek a szövetség tanácsadójának, hogy segítse a klasszikus és a kortárs cirkuszművészeti irányzatok együttműködését.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Európai Cirkuszművészeti Szövetség nyitott arra a tudásra és gondolkodásmódra, amit az elmúlt egy évtizedben forrott ki a társulatnál” – vélekedett Vági Bence, a Recirquel művészeti vezetője.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink