Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szexis VIP-nyomozók

Létrehozva:

Jelenet a sorozatból | Fotó: Clerkenwell Films / Cosmopolitan Pictures

Recenzió a Duna TV Mallorcai bűnügyek című sorozatáról.

A BBC (két)nyári krimisorozatában Sherlock brit rendőrnő, Watson német nyomozó, és csak úgy szikrázik köztük a levegő, miközben együtt leplezik le az európai felső tízezer piszkos ügyeit a napfényes Mallorcán.

Az egzotikus helyszíneken játszódó papírfedeles románcba oltott krimisorozat második évadának felét ugyan elvitte a covid, de már a harmadikat is beígérte belőle a BBC. Közben Németországtól Franciaországig közönségsiker lett az országos közmédiumok csatornáin, nem csoda hát, hogy a Duna TV is lecsapott rá. 

Kellemes jazzes főcímdallal és James Bondos animációval indulnak az exkluzív bűnügyeket felderítő részek, hiszen a Kanári-szigetek nem csak a csomagturisták kedvelt célpontja, a híresek és gazdagok is előszeretettel forognak itt luxusjachtjaikon és medencés villáikban az illegális ügyeiket intézve. 

A fehérgalléros bűnözők közti leszámolástól a műkincshamisításon át a menő DJ-k, topmodellek és elit sportolók VIP-bűnügyeihez különleges képességű felderítők is kellenek, ezért kéri kölcsön a mallorcai rendőrség a brit és a német rendőri állomány két nyomozóját, akik a helyi erőknél ügyesebben olvadnak bele a milliárdosok elegáns környezetébe.

Miranda Blake nyomozónő alapvetően magányos hős, akit a maximalizmusa és a munkamániája hajt, hamar belátja, hogy kéretlen társa, a minden német sztereotípiát megcáfoló (laza, spontán, humoros, szexis) német nyomozó, Max Winter kifejezetten hasznos partner számára. Például mert simán el tudják hitetni bárkivel, hogy álompárként a szépek és gazdagok felszínes luxuséletét élik a paradicsomi szigeten. Az ellentétek vonzása semmi ahhoz képest, ahogy vibrál köztük a levegő, de a szakmai szabályzat mellett (egyelőre) Miranda jeges, frusztrált nőiessége sem engedi, hogy intim kapcsolatba kerüljenek. Így viszont végig szórakoztatóan csipkelődnek egymással, ami már-már előjátéknak is tekinthető.

Bár Miranda intelligenciája és egy pitbullhoz hasonló kitartása csodálatra méltó, Max talpraesettsége és könnyedsége elsőre sokkal szimpatikusabb. Mintha egy terminátor mellé osztottak volna be társnak egy Eddie Murphy-típusú utcai zsarut, amiből rengeteg helyzetkomikum is adódik. Annyira életteli és abszurdan mókás ez a páros, hogy az izgalmasan felépített, a végén mindig nagy csattanóra kifutó bűnügyek is szinte csak arra kellenek, hogy hőseink még többet civakodjanak és még közelebb kerüljenek egymáshoz. Közben a szigetek bohém hangulatát is érezni, ami majdnem felér egy nyaralással, elegáns kabrióban, napszemcsiben suhanva a ragyogó mediterrán napsütésben. 

 

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink