Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Állandósulhat a kánikula

Létrehozva:

Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

2021 júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta.

Budapesten már 18-án, 21-én pedig országos átlagban átlépte a napi középhőmérséklet a 25 Celsius fokot. Erről Lakatos Mónika, éghajlati szakértő és Szabó Péter, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ megbízott éghajlati szakértője a Másfélfok oldalon számoltak be. 

A szakértők arról írnak, hogy a kánikula is arra enged következtetni, hogy újabb ízelítőt kaptunk abból, ami a klímaváltozás miatt valószínűleg mindennapos lesz a jövőben. A tanulmány szerint Budapest a leginkább veszélyeztetett, a hősziget jelenség ugyanis fokozza a felmelegedés hatásait. A fővárosban az 1901–1930 közötti időszakban átlagosan 11 hőhullámos nap fordult elő évente, míg 1991-től napjainkig 26-ra nőtt az ilyen napok száma. Emellett a másod- és harmadfokú hőségriadós napok száma is jelentősen növekedett az elmúlt évtizedek során.

Trópusi éjszakákból, amikor az esti hőmérséklet sem csökken 20 fok alá, szintén bőven kijut a fővárosban élőknek. 1991 és 2020 között már 18 ilyen éjszakát kellett elszenvednünk átlagosan. A legtöbbet 2019-ben, amikor 41 trópusi éjszakát rögzítettek Budapesten. A hőhullámos napok és azok intenzitása is jelentősen megemelkedett: a leghosszabb kánikula 2018-ban 30 napig tartott, a legintenzívebb pedig 2013-ban 25 napon át.

Az előrejelzések pedig alapján a helyzet egyre csak rosszabb lesz. A pozitívabb forgatókönyv szerint 10–24-gyel, a negatívabb hangok szerint 26–54-gyel több hőhullámos nap várható a fővárosban évente. A hőhullámos napok száma országosan a legoptimistább szimuláció szerint is az legalább az 1971 és 2000 között tapasztalt értékek kétszeresére nő az évszázad közepére.

A sűrűbben előforduló, hosszabb és intenzívebb hőhullámok nagyobb kockázatot jelentenek az idősek és a betegek számára, de még az egészséges szervezet koncentrálóképességét is visszavetik. Ennek következtében emelkedik majd az UV-sugárzás okozta egészségügyi stressz is. 

A hőhullámok aszállyal is párosulhatnak, ami a mezőgazdasági tevékenységre gyakorol majd negatív hatást, de a vizek ökoszisztémáját is alaposan felboríthatja a tartós hőség. A klímaváltozás hatásai tehát már most is érezhetőek, az alkalmazkodással pedig nem szabad késlekednünk. 

 

24.hu / Másfélfok / PH

Legnépszerűbb cikkeink