Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Rendkívüli állapot lesz az olimpia idején Tokióban

Létrehozva:

Fotó: AFP / Philip Fong

A nap folyamán döntik el, hogy hány nézőt engednek be a lelátókra.

A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt rendkívüli állapotot hirdet a japán kormány negyven napra Tokióban, ahol ebben az időszakban tartják meg a nyári olimpiai játékokat. Május óta nem volt ennyi új fertőzött a japán fővárosban.

A rendkívüli állapotot, amely július 12-étől augusztus 22-éig tart, a japán kormány járványügyi intézkedéseit irányító gazdasági miniszter jelentette be a járványügyi szakértői bizottság csütörtöki ülésén. Nisimura Jaszutosi közölte: Tokióban továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma, terjed az indiai eredetű delta vírusmutáció, és közben a nyári időszak miatt a lakosság is egyre tevékenyebb.

A miniszter elmondta, hogy ugyanerre az időszakra meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Okinava prefektúrában, illetve a valamivel enyhébb korlátozásokkal járó, fokozott járványügyi intézkedések rendjét a Tokióval szomszédos Csiba, Kanagava és Szaitama, illetve a délnyugati Oszaka prefektúrában.

A járvány kezdete óta Tokióban négyszer vezettek be rendkívüli állapotot, a legutóbbi június 20-áig volt érvényben, és másnaptól felváltotta a fokozott járványügyi intézkedések rendje. Mindkét esetben korlátozzák az éttermek, bárok és szórakozóhelyek nyitva tartási idejét, és a szeszes italok eladását.

A hétfőtől újra bevezetésre kerülő rendkívüli állapot idején – július 23-ától augusztus 8-áig – tartják meg a tokiói nyári olimpiai játékokat, jóllehet egészségügyi szakértők és a polgárok zöme ezt ellenzi. Korábban az olimpia szervezői azt mondták, nem zárják ki, hogy rendkívüli állapot bevezetése esetén a helyi lakosokat sem engedik be a sporteseményekre. A tokiói városvezetés, Japán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei a nap folyamán döntik el, hogy hány nézőt engednek be a lelátókra.

Az egészségügyi minisztérium összesítése szerint Tokióban szerdán 920 fertőzéses esetet regisztrálták, 206-tal többet, mint egy héttel korábban. Ennyi fertőzéses esetet utoljára május 13-án vettek nyilvántartásba.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink