Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hónapokig forgalomkorlátozás lesz a Blahán

Létrehozva:

A zöldebb Blaha Lujza tér látványterve | Forrás: budapest.hu

A tér felújítása várhatóan 2022 végére fejeződik be. 

Hétfőn megkezdődnek a felújítási munkálatok a fővárosi Blaha Lujza téren. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelik, ezért 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban.

Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tér felújítása mellett az aluljárót felülről újraszigetelik, és emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton is irányonként egy-egy forgalmi sávot le kell zárni. A Rákóczi úton fennmarad a kétszer két sávos forgalom az autóknak, a buszközlekedést lámpaprogrammal, illetve elsőbbségadás biztosításával segítik. A Nagykörúton az első 10-12 hétben csak kétszer egy sávon lehet majd közlekedni. Az érintett szakaszon megszűnik a kerékpársáv.

A forgalomkorlátozás alatt a főváros felfüggeszti a VII. kerületben a forgalomcsillapítás egyes részeit, így a Wesselényi utca és a Dohány utca teljes hosszában átjárható lesz a Károly körút és a Nagykörút között.

A kabinetfőnök kitért arra is, hogy a korábbi terveket átdolgozták, ennek köszönhetően a tér zöldebb lesz, és megteremtik a Rákóczi úti és a Népszínház utcai villamosok bekötésének lehetőségét is.

A tér használatát és a gyalogosforgalmat a felújítás befejezéséig, 2022 végéig korlátozzák.

A sajtótájékoztatón a Lánchíd augusztus 20-ai fényfestéséről is kérdezték Baloghot, aki azt felelte, hogy a tűzijátékok kilövése a hídról nem lehetséges az ott folyó felújítási munkálatok miatt. A fényfestésnek elvi akadálya nincs, arról a kivitelezővel kell egyeztetni.

A Blaha Lujza tér átépítésével kapcsolatban Horváth László, a Budapesti Közlekedési Központ projektmegvalósítási igazgatója elmondta, hogy térre tervezett nyilvános vécé a Márkus Emília utcában kap helyet, a Gombaként ismert szökőkutat áthelyezik a burkolatra, így meg lehet majd érinteni, és lesz még egy „magasra lövő” szökőkút is. A felrobbantott Nemzeti Színház emlékére a burkolatba gravírozzák az épület alaprajzát, és a színházi ülőhelyekre utalva bordó köztéri székek is lesznek a téren. A színházi emlékművet felújítják és áthelyezik a tér központjába.

Új gyalogátkelőket is kialakítanak, így a tervek szerint körbejárható, akadálymentes csomópont jön majd létre.

A projekt teljes költsége, amely tartalmazza a 10 százalékos tartalékkeretet is, 3,47 milliárd forint.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink