Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ha a szakemberek is rábólintanak, kell a harmadik oltás is

Létrehozva:

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a szokásos csütörtök helyett szerdán délután tartott Kormányinfót.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter „példátlan, elfogadhatatlan és tűrhetetlen” kampánynak nevezte, hogy Brüsszel a magyar óvodákba LMBTQ-aktivistákat engedne be. Gulyás szerint már hónapok óta tartanak a tárgyalások a helyreállítási alap ügyében Magyarország és az Európai Bizottság között, és valótlan állítás, hogy a bizottság elutasította volna a magyar tervet. Arra a kérdésre, hogy ha a helyreállítási alap forrásait a melegellenes törvény módosításához kötnék, változtatnának-e a jogszabályon, elmondta, hogy a zsarolás nem tartozik a bizottság eszköztárába: amennyiben a magyar kormány és a bizottság nem tud megegyezni, az Európai Bírósághoz kerül az ügy, amely ítéleteinek a magyar kormány mindig eleget tett.

Az építőanyagok árának hirtelen megemelkedése is szóba került. Gulyás a következő intézkedésekről számolt be: az építőanyagok exportálására 2021 októberétől engedélyt kell kérni, azonnali hatállyal bevezetik az építőanyagokra és az építőipari termékekre a bejelentési kötelezettséget, az építőanyagok és építőipari termékek fuvarozását is nyomon fogja követni az állam, valamint ezt is be kell jelenteni. Ezeken felül kiegészítő bányajáradékot vezetnek be egyes alapanyagoknál, a bányászati kitermelési kötelezettség határidejét 2 évről 1 évre szállítják le, valamint bővítik a Gazdasági Versenyhivatal szabályozó eszközeit.

A minisztert a koronavírus-járvány negyedik hullámáról is kérdezték, ami szerinte Magyarországot sem kerüli el – a delta variáns miatt. Mint mondta, ha a lakosság 85 százaléka be lenne oltva, akkor a delta variáns ellen is létrejönne az immunitás. Az Operatív Törzs döntése alapján újabb oltási akciókat indítanak a 60 év feletti, még be nem oltott emberek körében. Az uniós zöld kártyából már több mint félmilliót nyomtattak ki, aki külföldre utazna, az mindenképp tájékozódjon a Külügyminisztérium konzuli oldalán a célország belépési protokolljáról. A kormány egyelőre várja a szakértői jelentéseket arról, hogy kell-e harmadik oltást beadni az embereknek.

A kormány szerint felelőtlenség a fővárosi antitestvizsgálat, mivel annak eredménye bizonytalan hitelességű. Újságírói kérdésre elmondta, Pfizer oltásból van a legtöbb jelenleg az országban, de Sinopharmból is nagy mennyiség áll rendelkezésre. Modernából és Janssenből több százezer adag, Szputnyikból pedig ötvenezernél kevesebb van Magyarországon.

Gulyás azt is elmondta, hogy a kormány figyeli az üzemanyagárak emelkedését, de egyelőre nem tervez közbelépni.

PH

Legnépszerűbb cikkeink