Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Versenytársa akadhat a Spotifynak

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az Anghami szokatlan megoldással jutott tőkéhez.

Az Egyesült Államokban ugyan szigorúbban ellenőriznek a hatóságok, és idén az eredmények sem olyanok, mint 2020-ban, a Közel-Keleten tapasztalható érdeklődés miatt újra erősödhetnek SPAC-ok. Ezen a vállalkozási formán a koronavírus-járvány miatti bezártság is segített.

A Spotify versenytársa, az  Anghami szokatlan megoldással jutott tőkéhez. Egyesült egy „blank cheque” típusú befektetési céggel, amely lépés hatalmas érdeklődést váltott ki a hasonló lehetőségeket kereső közel-keleti cégek körében, ugyanis a régióban meglehetősen ritkák az ilyenek. A magyarra biankó csekként fordítható megoldás, egy akvizíciókra specializálódott, üzleti terv nélküli, speciális befektetésekre fókuszáló, tőzsdén jegyzett céget jelent (special-purpose acquisition company – SPAC), amely eleinte csak papíron létezik.

Márciusban az Anghami bejelentette egyesülési szándékát a fenti csoportba tartozó, speciális befektetésekre alapított Vistas Media Acquisition Company-val. Az azóta eltelt időben a Vistas hatalmas érdeklődésről számolt be kockázati tőkealapok, magánbefektetési alapok és vállalkozók részéről. 

„Nagyon hiszünk benne, hogy számos, az Anghamihoz hasonló rejtett kincs bujkál még a régiónkban, amelyek nemcsak a mi cégünk, hanem más SPAC-k számára is sikeres üzleti együttműködést jelenthetnek” – mondta Saurabh Gupta, a Vistas társalapítója és igazgatósági tagja. 

Bár a némileg lesajnálóan a „szegények befektetési alapjainak” is nevezett SPAC-k rekordévet zártak 2020-ban az Egyesült Államokban, az egyesülések által az utóbbi időszakban nyújtott lanyha eredmények, valamint a fokozottabb amerikai hatósági ellenőrzés miatt ez a megoldás egyre kevésbé jellemző az országban, viszont a lazább hozzáállású Közel-Keleten nőtt az ilyen típusú cégek iránti érdeklődés. A Shuaa Capital pénzügyi szolgáltató  három, egyenként 200 millió dollár tőkéjű SPAC felállítását tervezi. A Bloomberg hétfői beszámolója szerint a dubai-i székhelyű FIM Partners már a múlt héten bevezette a Nasdaq-ra a szintén 200 millió dollár alaptőkéjű saját SPAC-ját és a Financial Times is a Mubadala Investment hasonló lépéseiről számolt be a múlt héten.

A Vistast hárman vezetik: a vezérigazgató F. Jacob Cherian, a JPMorgan Chase korábbi vezető munkatársa, a már említett Saurabh Gupta korábbi bankár és filmproducer, a harmadik tag és szintén társalapító, a szingapúri média-befektetési szakértő, Abhayanand Singh. Gupta szerint a Vistas olyan magas növekedési potenciállal rendelkező szektorokban keres befektetési lehetőségeket, mint a média, a szórakoztató elektronika és az egészségügy. 

„A koronavírus-járvány okozta bezártság megteremtette egy digitálistartalom- és médiapiaci robbanás lehetőségét. Jelentős fejlődésre számítunk, különösen a közel-keleti régióban” – tette hozzá.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink