Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Orosz hekkerek támadták meg a republikánusokat

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az orosz külföldi hírszerzéshez köthető hekkercsoport megtámadta a Republikánus Nemzeti Bizottság számítógépes rendszereinek szolgáltatóját, de nem fért hozzá adatokhoz.

Nem ez volt az egyetlen nagyszabású kibertámadás a múlt héten, amivel orosz hekkereket gyanúsítanak.

A Bloomberg hírügynökség két illetékesre hivatkozva azt írta kedd éjszaka, hogy az ART 29, más néven Cozy Bear hekkercsoport a múlt héten hajtott végre támadást a republikánus párt vezető testületének felhőalapú számítógépes hálózata ellen, amelyet a Microsoft működtet.

A hír megjelenése után Richard Walters, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) kabinetfőnöke arról tájékoztatott közleményében, hogy az RNC a hét végén értesült arról, hogy kibertámadás érte a testület egyik külső IT-szolgáltatóját, a kaliforniai székhelyű Synnex vállalatot. Az RNC azonnal blokkolta a hozzáférést a Synnex felhőalapú szerverhálózatához. Az RNC és a Microsoft szakértői alaposan átvizsgálták a testület számítógépes rendszerét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hekkerek nem fértek hozzá az RNC adataihoz. A vizsgálat a szövetségi nyomozóhatóságok bevonásával folytatódik.

A Bloomberg emlékeztetett, hogy a szóban forgó hekkercsoportot vádolták a Demokrata Nemzeti Bizottság ellen 2016-ban végrehajtott hekkertámadás, illetve a SolarWinds vállalat megfertőzött szoftvereinek segítségével elkövetett nagyszabású kibertámadás elkövetésével, amely során kilenc amerikai kormányügynökség számítógépes rendszereibe is illetéktelenül hatoltak be.

Ide tartozik, hogy vélhetően egy másik orosz hekkercsoport közel egymillió vállalat informatikai rendszerét támadta meg és bénította le világszerte a hét végén, miután pénteken zsarolóvírussal fertőzte meg a Kaseya amerikai technológiai nagyvállalat számítógépes hálózatát. A támadást végrehajtó, Oroszországhoz köthető „REvil” hekkercsoport hetvenmillió dollár értékű bitcoin kriptovalutát követelt cserébe a vírussal végrehajtott titkosítások feloldásáért.

Joe Biden amerikai elnök a június 16-i genfi csúcstalálkozón arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy lépjen fel az Egyesült Államokat támadó oroszországi hekkercsoportokkal szemben.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink