Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem vállalta a hazugságvizsgálatot a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottja

Létrehozva:

A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. | Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A tavalyi fáradtolaj-szennyezés jelentős kárt okozott.

Még 2020 decemberében történt a jelentős környezetkárosítás, amely során nagy mennyiségű fáradtolajat engedtek az egyik elvezető csatornába Szigetszentmiklósnál. 

A vízügy szakemberei civilekkel karöltve gőzerővel dolgoztak, hogy megszüntessék és ne engedjék tovább terjedni a szennyeződést. A rendőrség azonnal nyomozni kezdett. Ezzel párhuzamosan civilek és magánszemélyek több mint egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít kézre keríteni a tettest vagy tetteseket, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig kétmillió forinttal toldotta meg az összeget. 

A helybéliek már december 9-én érezték az olajos szennyezőanyag szagát, de szemmel láthatóan csak 12-én jelent meg az olaj a Tebe sornál. Három héttel később jött egy bejelentés, hogy a csapadék-átemelő rendszernél hasonló olajszennyeződést találtak. Ez megegyezett a Tebe sornál december elején talált anyaggal. Az átemelő rendszert folyamatosan használják csapadékvíz ürítésére,egy tartálykocsi néhány perc alatt tudja kiüríteni a benne felgyűlt csapadékvizet, ezért nem feltűnő, ha egy teherautó megáll a területen. A nyílt vízre a szennyezés nem jutott ki, a nádas felfogta, de így is komoly környezeti károkat okozott a természetvédelmi területen. A védekezés költségei a 100 millió forintot is meghaladták.

A nyomozás során 40 telephelyen tartottak ellenőrzést, ahol olajmintákat vettek, ezután tudták végül őrizetbe venni a 59 éves tököli férfit, akinél házkutatást tartottak, és természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök több olyan bizonyítékot is találtak a férfinél, amelyek arra mutattak, hogy köze lehet a bűncselekmény elkövetéséhez.

A gyanúsított a büntetőeljárás alatt szabadlábon védekezhet. Bevált szokás ilyenkor a poligráfos vizsgálat elvégzése, de a férfi nem ment bele a hazugságvizsgálatba, ez pedig még inkább erősíti a gyanút. 

168.hu / police.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink