Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kezdődik a Bakáts tér felújítása

Létrehozva:

Az új Bakáts tér látványterve | Forrás: Ferencvárosi Önkormányzat

Július 20-án vágnak bele: a 225 négyzetméternyi zöldterület közel nyolcszorosára nő, összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény lesz a felújított területen. 

A Bakáts téri munkálatok az önkormányzat tájékoztatása szerint 2021. júliusában kezdődnek és 2022. január közepéig tartanak, ez idő alatt forgalmi változások lesznek a téren és a környező utcákban is. Az ideiglenes forgalmi rend még engedélyeztetés alatt áll, erről a Ferencvárosi Önkormányzat a beruházás megkezdése előtt tájékoztatni fogja a kerületieket. A felújítás utáni végleges forgalmi rend a tervek szerint megegyezik a tavaly nyáron bevezetettel, a tér keleti és nyugati oldalán csak a gyalogosok és a kerékpárosok haladhatnak keresztül.

A felújítás kivitelezőjét a Ferencvárosi Önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárással választotta ki. A nyertes a három pályázó közül a legalacsonyabb, bruttó 1,065 milliárd forintos ajánlatot tevő Penta Általános Építőipari Kft. és a Vianova 87 Közmű és Útépítő Zrt.  konzorciuma lett. Az erről szóló szerződést kedden írta alá Baranyi Krisztina polgármester és a nyertes kivitelező. A felújításhoz a Ferencvárosi Önkormányzat a Fővárosi Önkormányzat TÉR-KÖZ pályázatából 250 millió forintot nyert 2016-ban, ezután el is készültek a tervek, de az előző városvezetés nem kezdte el a felújítást. A 2018-as koncepció szerint sokkal kevesebb zöld területet alakítottak volna ki és a templom előtti tér, illetve a Bakáts utca teljes szélességében térkő borítást kapott volna. A IX. kerület főtere közösségi térként is funkcionál majd, a Bakáts tér két oldalán csillapított forgalom lesz, ami lehetővé teszi, hogy újfajta helyek, vállalkozások is nyílhassanak a téren. 

Ivókút várja majd a kutyákat és a gazdáikat is, de lesznek pihenésre alkalmas padok, sakk és malom asztalok. A tervezők természetesen gondoltak a mozgás és látássérültekre is, az átépítés után akadálymentes lesz a tér és környéke, és egy nyilvános WC építését is tervezik. 

Viszont Belső-Ferencváros szűkös parkolási lehetőségei miatt, a zsákutcává váló Bakáts utcában részlegesen megmaradnak a parkolóhelyek.

PH

Legnépszerűbb cikkeink