Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mediterrán rangadó az Európa-bajnokság első negyeddöntőjében

Létrehozva:

Ciro Immobile és Alvaro Morata | Fotó: AFP / Pool / Jonathan Nackstrand & Filippo Monteforte

Az eddigi legnehezebb feladat vár a kétarcú spanyol válogatottra az Európa-bajnokságon: a Belgiumot búcsúztató olaszokkal játszanak a döntőbe jutásért.

Jorginho vagy Busquets? Immobile vagy Morata? Mancini vagy Luis Enrique? A kilenc órakor kezdődő mérkőzés után kapunk választ.

Végéhez közeledik az Európa-bajnokság, ami egyben azt is jelenti, hogy a torna maradék három mérkőzését – a két elődöntőt és a döntőt – már egyaránt a londoni Wembley stadionban játsszák a kontinens legjobbjai. Elsőként a titkos esélyesnek kikiáltott, eddig rendkívül meggyőző Olaszország találkozik azzal a spanyol válogatottal, amely megmutatta, hogy képes egymást követő két mérkőzésen is öt rúgott gólig jutni, ugyanakkor a gyermeteg hiba is bármikor benne van a játékában. Az olaszok Belgium ellen bebizonyították, hogy nem csak a gyengébb játékerőt képviselő gárdák ellen hatékonyak – Spanyolország viszont tipikusan az a sötét ló, amelyre borzasztó nehéz felkészülni.

Az olasz tréner, Roberto Mancini szakított a hagyománnyal, és kinevezése óta a korábban megszokott három- helyett négyvédős rendszerben játszatja csapatát, a felállás pedig olyan jól muzsikál, hogy a Squadra Azzurra már rekordot jelentő 32 mérkőzés óta nem talált legyőzőre. Problémát jelenthet az eddig fantasztikusan teljesítő balhátvéd, Spinazzola súlyos sérülése, hiszen a helyén bevethető Emerson nem játszott idén túl sok mérkőzést klubcsapatában – valamint aggasztó lehet a középcsatár Immobile Belgium ellen mutatott pocsék formája is. Igaz, a túloldalon a spanyol szurkolók sincsenek elájulva Morata helyzetkihasználásától, mint ahogy a helyére beálló Moreno sem nyújtott eddig meggyőző teljesítményt.

A védelem papíron mindkét csapatnál bombaerős, ugyanakkor hiába az imponáló piaci értékek spanyol oldalon, ennyi hiba nem fér bele a Laporte irányította defenzívától. Unai Simón kapus is kapott már a tornán irtózatos potyagólt, de bizonyított a tizenegyesölő szerepében is. Túloldali kollégájának, Donnarummának kifogástalan Eb-je van, ahogy a Bonucci–Chiellini védőpároson sem látszik, hogy benne járnak már a korban. A fürge, kombinatív spanyol támadókkal viszont meggyűlhet a bajuk, a sokak által kezdőbe követelt Dani Olmo talán éppen ellenük kap bizonyítási lehetőséget. Az olasz támadósor legnagyobb kérdése, hogy Berardi, Chiesa és Insigne közül ezúttal ki szorul kispadra.

A középpályában mindkét oldalon bízhatnak: vélhetően a Jorginho–Verratti–Barella sor néz farkasszemet a Busquets–Pedri–Koke trióval, ez pedig a semleges szurkolóknak is remek szórakozást ígér. Izgalmas mérkőzésre van kilátás két hasonló erősségű válogatott között – csapatként eddig talán Olaszország volt meggyőzőbb, de a Wembley-ben új fejezet kezdődik, tiszta lappal.

Legnépszerűbb cikkeink