Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony: Félnek a kínai vakcinával oltottak

Létrehozva:

Önkormányzati antitest-szintvizsgálat a Városház Parkban 2021.július 5-én. | Fotó: Dimény András

A főváros ingyenes antigén-vizsgálatán a budapestiek őszintén vallottak a félelmükről. Sokan kétségbe vannak esve, és nem mernek találkozni az unokáikkal, a családtagjaikkal és a barátaikkal, mert félnek.

Hétfőn startolt el és péntekig tart a Fővárosi Önkormányzat a Facebookon múlt hét szerdán beharangozott antigén-teszt vizsgálata. Karácsony Gergely a tesztelés első napján tiszteletét tette a Városháza téren, majd a közösségi oldalán számolt be róla, hogy mennyire félnek az emberek, mert nem bíznak a kínai Sinopharm-vakcina hatékonyságában. 

A fővárosi vezetés azután döntött úgy, hogy 19 ezer ingyenes antigén-teszttel segíti a kétségbeesett családokat, hogy a híreket és a Facebookos zárt csoportokat is ellepték a posztok, amiben azt írták: hiába vették fel a Sinopharm-oltást, túl alacsony volt vagy egyáltalán nem is mutatták ki a szervezetükben a koronavírus antigént. A főpolgármester szerint azért kell az ingyenes teszt, mert egy komolyabb antitest vizsgálat több tízezer forint, amit saját zsebből kellett ezt kifizetnie azoknak, akik követve a világ híreit aggódni kezdtek, hogy esetleg nekik sem volt hatásos a kínai oltás. 

Hangsúlyozta azt is, hogy az új szabályok szerint már nem kötelező a maszk használata, sőt a korábban védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatások is elérhetőek mindenki számára. Ezzel a szabadsággal azonban sokan nem tudnak élni. „Sok honfitársunk, aki megbízott a kormányban, megbízott a szakemberekben és kérte a Sinopharm vakcinát a vizsgálatok alapján most semmilyen védettséggel nem rendelkeznek” – írta posztjában Karácsony Gergely.

Hozzátette: a magyar kormány azzal, hogy nem tesz ingyenessé az antigén-vizsgálatot cserben hagyja az embereket, holott semmi oka hátradőlni a döntéshozóknak. Kiemelte azt is: „Az új variánsok miatt már több országban, több városban korlátozásokat kellett bevetni.”

A Főváros múlt hét szerdán harangozta be, hogy ingyenes tesztekkel támogatja a 60 év feletti budapestieket. A bejelentés után pedig már egy órával látszott, hogy hatalmas az érdeklődés a kezdeményezés iránt: egy óra alatt 1000 ember regisztrált a koronavirus.budapest.hu oldalra. Karácsony szerint ebből is látszik, hogy van igény a vizsgálatra. Ezen az oldalon azt írták, a 19 ezer tesztből 18 ezer esetben a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben kerülhet majd sor.  A teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja.

 

Erdei Róbert Arnold / 168

Legnépszerűbb cikkeink