Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Félidőben nyerésre áll a Nyugati pályaudvar

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ha tudják tartani az ütemtervet, akkor július 18-án már újra vonatozhatunk a Nyugatiból.

Úgy tűnik, sikerül tartani a határidőt a Nyugati pályaudvar felújítási munkálataiban, legalábbis a MÁV honlapja és Vitézy Dávid egyaránt bizakodó.

A Nyugati pályaudvar vágánycsarnoka 90-95 százalékos készültségű. A gyorsétterem, a pénztárcsarnok, a 10. vágány melletti irodarész, a volt közért és még néhány tetőrész tetőszerkezetén is folyamatosan halad a munka. Tart a vágánycsarnok nyílászáróinak restaurálása, a nosztalgia órák felújítása, a vápafűtési rendszer és a villámvédelem kiépítése, valamint a vágánycsarnokban, több peronon a hangosítási rendszer felújítása.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-oldalán így számolt be a felújítások állásáról: „Az elmúlt két hétben a tervezett 14 váltócseréből 11 már elkészült. Az aszfaltozás a 7-8. és a 9-10. vágányok között folyik, a csarnokban megkezdődik. A talpfacserék, síncserék, vágányszabályozások is az ütemterv szerint haladnak. A felsővezetéki rendszer szerelését éjszakai munkavégzés mellett végzik a szakemberek. A biztosítóberendezési munkák, a felújítandó jelzőhíd bontása, elszállítása, valamint a telepítendő új jelzőhíd alapozása is megtörtént. Az utasforgalom július 18-tól fog megindulni”.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a a 144 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt, halaszthatatlanná vált az épületegyüttes tetőszerkezetének mielőbbi rekonstrukciója. A MÁV állomásfejlesztési projektjének egyik kiemelt felújítása közé sorolt munka biztonságos végrehajtása érdekében a vasúttársaság 2020. május 8-án zárta le az utascsarnokot, amely várhatóan idén augusztus végén nyitja meg kapuit.

A MÁV honlapja szerint június 19-től július 17-ig az egész pályaudvaron előre tervezetten, jelentős karbantartási munkákat végeznek el, amelyeket nem lehetne kivitelezni a vonatforgalom folyamatos fenntartása mellett, ám a vakáció időszakára időzítették, hogy minél kevesebb ingázó utazását, napi rutinját érintse. Azt ígérték, hogy a karbantartás részeként megvalósul számos komfortjavító intézkedés, javítják a felsővezetéki hálózatot és a vágányokat, váltókat cserélnek, megújul az utastájékoztatás, megkezdődik az akadálymentesítés kiépítése, továbbá a csarnokon belül és kívül magasépítményi és közmű munkákat is elvégeznek. 

Vitézy helyzetjelentése szerint tehát tartják a határidőket, így hamarosan ismét birtokba vehetik a Nyugati pályaudvart az utazni vágyók.

mav.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink