Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rusvai: Célszerű lenne őszig beadatni a harmadik oltást

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A virológus a delta variáns terjedése miatt aggódik.

Az oltások rendkívül hatékonynak bizonyultak, a korábbi járványügyi szakaszokban azonos fertőzöttségi szám mellett ugyanis százszoros volt a halálozás – jelentette ki Rusvai Miklós víruskutató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatása szerint nyáron is terjedhet a delta variáns. Izraelben és Nagy-Britanniában is számot tevő a mutáns terjedése, azonban a halálozási adatok és a súlyos betegek száma rendkívül alacsony.

Rusvai Miklós szerint ez is azt bizonyítja, hogy beváltak a vakcinák. „Száz százalékos oltás nincsen, de ez minden más betegségre is igaz” – jegyezte meg. A virológus azt érzi, megtorpant volna a hazai oltási kedv, mert még mindig nem sikerült elérni az 5,5 millió beoltottat. A szakember úgy kalkulált, kedd-szerdára már meglehet az újabb enyhítés. Azt mondta, a nyár most jó szövetségesünk, mert a száraz, meleg időjárás feltartóztatja a vírust, legalább szeptember elejéig. Nagyszámú megbetegedés az őszi légzőszervi betegség periódusában várható majd – vélekedett. 

Hangsúlyozta, célszerű lenne őszig a harmadik oltást beadatni, hogy az esetleges újabb hullámot felkészülten várjuk. Kitért a vakcinakeverésre is. Erről azt mondta, nem feltétlenül rossz, viszont ennek még a jogi feltételei nem adottak, folyamatosak a klinikai vizsgálatok is arról, melyik vakcinát lehet keverni. A jó hír, hogy az egybehangzó vizsgálati eredmények szerint rendkívül eredményes lehetne a vakcinakeverés. Szerinte azonban nem lesz egyszerű ezeknek az alkalmazása, mert a gyártóknak meg kell egyezniük, melyik vakcinához melyik más technológiával készített oltóanyag alkalmazható, és itt konkurencia is kialakulhat a gyártók között.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink