Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Miért kerül ennyibe egy kiadó lakás Budapesten? (x)

Létrehozva:

A kiadó ingatlanok iránti megváltozott kereslet az árakra is rányomta a bélyegét. Persze ez csak a vidéki városokban van így, ugyanis Budapesten változatlan albérleti árakkal lehet számolni. Miért ez a különbség? Hogyan lehet az, hogy míg a vidéki nagyvárosokban akár 20 ezer forinttal is csökkent a kiadó lakások bérleti díja, addig a fővárosban mit sem változtak az árak? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

 

Széles körű elhelyezkedési lehetőségek

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy Budapesten még mindig könnyebb dolga van az elhelyezkedni vágyóknak, mint vidéken. Ugyan a nagyvárosokban is széles körű lehetőségek állnak rendelkezésre, de a kisebb városok és települések e téren jelentősen lemaradtak. Ilyenkor két lehetősége van az ott élőknek. Vagy ingáznak a közeli városba, vagy a fővárosi munkahelyek és lakhatás mellett teszik le a voksot.

 

Van, hogy az albérlet az egyetlen opció!

 

Azzal mindenki egyetért, hogy az albérlet tulajdonképpen kidobott pénz, és a tényleges lakhatáson kívül semmit nem kap érte az ember. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor mégis ez bizonyul a legjobb választásnak.

 

A saját ingatlan vásárlása sokak számára nem opció, pláne nem akkor, ha Budapestről van szó. Köztudott, hogy a fővárosban még az aktuális válság ellenére sem csökkentek az ingatlanárak. A néhány évik tartó felsőoktatásban való részvétel, vagy a karrier beindítása nem mindig indokolják az efféle beruházást. Tény az is, hogy sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az ingatlanvásárlást, sőt, akár a hitelfelvételhez szükséges önerővel sem rendelkeznek. Ilyenkor gyakran nem marad más lehetőség, mint az albérlet. Ez is megfelelő kiindulás lehet a fővárosi tartózkodáshoz, s a későbbiekben akár úgy is alakulhat az élet, hogy sikerül saját otthont teremteni, vagy visszaköltözni a szülővárosba, már szakmai tapasztalattal a zsebben.

 

Horror albérlet árak – de miért?

 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem csökkennek az albérlet árak a fővárosban, ha vidéken némi csökkenés tapasztalható? A Startlak.hu információi szerint a turisztikailag frekventált területek és a főváros még mindig vezeti az árlistát az ingatlanpiacon. A kiadó lakás Budapesten egyfajta lehetőséget kínál mindazok számára, akik kihasználnák a főváros kínálta lehetőségeket, és akár oktatás, akár karrier terén tennék ezt. Nem csupán a hétköznapi mókuskerék miatt kedvelt Budapest, hanem a számtalan szórakozási, kikapcsolódási lehetőség apropóján is.

 

Belváros vagy megfizethető külső kerületek?

 

A közlekedés ideje és kényelme kapcsán korántsem elhanyagolható szempont, hogy az albérletek Budapesten, mely területen helyezkednek el. Nem véletlen, hogy a belvárosi ingatlanok, a korszerű társasházakban, frekventált helyen levő lakások akár 160-250 ezer forintos bérleti díjért is kiadhatóak. 100 ezer forint alatt aligha találhatunk megfelelő színvonalat, de már 120 ezerért bérelhetünk ideális ingatlant a belvárostól távolabbi területen. Az árakat egyébként az ingatlan állapota, annak felszereltsége és mérete is nagymértékben befolyásolja.

 

Az apróhirdetések között mindenképp megéri nézelődni, legalább tájékozódási céllal. Számos olyan hirdetéssel is találkozhatunk, amelyek kifejezetten albérletekkel foglalkozó cégekhez tartoznak. Esetükben a korrekt szerződéses háttér is garantált. Egyébként is célszerű erre hangsúlyt helyezni albérlet kapcsán, ezzel elkerülve a kellemetlen meglepetéseket.

Legnépszerűbb cikkeink