Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A magyar, aki felhőkarcolókat épített Amerikában

Létrehozva:

Breuer Marcell 1967-ben | Fotó: Evelyne Burnheim / Smithsonian Intézet amerikai művészeti archívuma

Negyven éve hunyt el Breuer Marcell Lajos, világszerte ismert nevén Marcel Breuer, a Bauhaus-iskola tagja, a múlt század egyik legnagyobb hatású építésze, formatervezője.

Nem volt számára túl kicsi, se túl nagy feladat: tervezett felhőkarcolót, gyárat, szállodát és széket is. 

Az 1902-ben, egy pécsi zsidó családba született fiú a numerus clausus miatt nem járhatott a Műegyetemre, így a bécsi Képzőművészeti Akadémián, majd Weimarban, a kor leginnovatívabb építészképzőjének tartott Bauhaus-iskolában tanult. Mestere a mozgalom alapítója, Walter Gropius volt, aki a tervezést úgy tanította, mint új művészeti ágat. 

A tanítvány hamarosan tanári feladatokat is kapott: bútortervezést oktatott, és a kerékpárkormány alapján megalkotta krómozott acél-csővázas, bőrülésű és -háttámlájú, ikonikus Wassily-székét, ami Európától Amerikáig ma is alapdarab a legelegánsabb irodákban és a dizájnos otthonokban.

Az 1920-as években már azzal kísérletezett, hogyan tudná a bútortervezésben megtalált könnyedséget és légiességet az építészetbe átültetni. Berlinben bérházakat és irodaépületeket tervezett acélból és betonból, Le Corbusier új építészeti elveit követve. 1934-ben hazatért Magyarországra, de a mérnöki kamara származása miatt nem vette fel, munkát nem vállalhatott, így a végleges emigrálás mellett döntött. 

Két évet töltött Londonban, itt tervezett először farostlemezből beépített konyhabútort, amit hamarosan világszerte másolni kezdtek. Amerikába Gropius hívta magával tanítani a Harvard egyetemre, közben együtt létrehozták a Bauhaus és a helyi favázas építészet sajátos ötvözetét, maradandó hatást gyakorolva az amerikai házépítési kultúrára. 1946-ban New Yorkba költözött, és sorra kapta a megbízásokat, az UNESCO párizsi palotájától az IMB Cannes-i kutatóközpontján át a New York-i Whitney Múzeumig. 1976-ban vonult vissza és 1981. július 1-jén New Yorkban halt meg, 79 éves korában.

Az egyetlen világhírű magyar építésznek itthon nem áll épülete, bár külföldi munkássága elismeréseként számos díjat kapott, a Budapesti Műszaki Egyetem díszdoktorának választotta. A Time magazin által a múlt század 13 legfontosabb építésze közé sorolt alkotó életéről nemrég dokumentumfilm is készült Breuer’s Bohemia címmel. 

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink