Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jóvátételt ígér Karácsony mozgalma

Létrehozva:

Fotó: Bielik István

A program egyik része az „elhibázott járványkezelésért”, a másik pedig az elmúlt 10 évért kárpótolná a magyar embereket. 

Az ellenzék az elmúlt másfél évben leginkább azt rótta fel a kormánynak, hogy a járvány miatt csődbe ment vállalkozásokat nem kárpótolták kellőképpen. Ezért a járványkezelést érintő jóvátételi program részeként az egyéni, valamint kis- és középvállalkozásokat segítenék meg. Hitel helyett azonban vissza nem térítendő, újraindítási támogatás formájában. Akik a járvány miatt elveszítették az állásukat és három hónapnál tovább voltak munkanélküliek, azoknak visszamenőlegesen is kiegészítenék a három havi álláskeresési járadékot kilenc hónapra, a járvány során táppénzt igénybe vevők esetében pedig száz százalékra. A kórházi dolgozók és a szociális munkások az ellenzék által régóta követelt egyszeri, 500 ezer forintos plusz támogatást kapnak.

Az önkormányzatokra is gondoltak a jóvátétel során: Karácsony Gergely ígéretet tett arra, hogy hatalomra kerülése esetén törölni fogják a különleges gazdasági övezetek kialakításáról szóló törvényt, valamint pártállástól függetlenül kárpótolják az önkormányzatokat a gépjárműadó és az iparűzési adó bevételeinek kiesése miatt.

És mindennek tetejébe a Tiborcz-adót is bevezetnék.

A Jóvátétel az elmúlt 10 évért című felsorolásban az elmúlt évtized legnagyobb port kavaró törvényeit tenné semmissé Budapest főpolgármestere egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelme esetén. Eltörölnék többek közt a rabszolgatörvényként ismert jogszabályt, és a szakszervezetekkel közösen állapodnának meg a Munka Törvénykönyvének módosításáról. A 99 mozgalom internetes oldalán megjelent jóvátételi program szerint a 16 évre leszállított tankötelezettségnek is sok vesztese van, ezért lehetővé tennék, hogy az állami képzésben részt venni akaró fiatalok szakmunkás-oklevelet vagy diplomát szerezhessenek, a közmunkabért pedig a minimálbér szintjére emelnék.

A programban szerepelnek olyan slágertémák is, mint a CEU Budapestre történő visszaköltöztetése, valamint a trafikkoncessziók igazságos újraosztása. Emellett az állami iskolák támogatását az egyházi iskolák támogatásának szintjére emelnék, és újragondolnák a központosított iskolarendszert is. Végül kárpótolnák az egyházi státuszukat vesztett szervezeteket, a rokkanttámogatástól eleső embereket, és az állami földprivatizációt gondos felülvizsgálatnak vetnék alá.

Legnépszerűbb cikkeink