Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hárommilliárd felett az oltások száma

Létrehozva:

Egy férfit beoltanak az AstraZeneca vakcinájával Brazíliában | Fotó: AFP / Joao Paolo Guimares

Az első egymilliárd vakcina beadása 20 hétig tartott, a második milliárd beadása hat, a harmadik pedig kevesebb mint négy hétbe telt.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a legtöbb védőoltást (1,2 milliárd adag) Kínában, majd Indiában (329 millió dózis) és az Egyesült Államokban (324 millió adag) adták be. A legtöbb vakcinát azonban népességarányosan az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben és Izraelben adták be. Ezekben az országokban megközelíti vagy már meg is haladta a 60 százalékot az átoltottság a lakosság körében.

Őket követi Kína, az Egyesült Királyság, Mongólia, Uruguay, Magyarország és Katar, valamint az Egyesült Államok. Ezekben az országokban a lakosságnak körülbelül a felét védetté tették már a vírussal szemben.

Az EU-ban 357 millió adag védőoltást adtak be, a lakosság körülbelül 50 százalékának. Az EU lakosságának mintegy 32 százalékát a teljes védettséghez szükséges vakcinával beoltották már. Lakosságarányosan a legtöbb védőoltást Máltán adták be, ahol a lakosság több mint 70 százalékát teljes mértékben beoltották már. Az unió legnépesebb országai – Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország – a középmezőnyben vannak, a lakosságuk körülbelül egyharmadát oltották be teljesen eddig.

A világ legszegényebb országaiban csak nemrég kezdték meg az oltási kampányt, miközben a gazdag országokban átlagosan 79 adag védőoltást adtak be 100 lakosnak, addig a legszegényebb országokban mindössze egyetlenegyet. Öt ország továbbra sem kezdte meg hivatalosan az oltási kampányt: Tanzánia, Burundi, Eritrea, Haiti és Észak-Korea.

A legnagyobb mértékben az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcináját adták be, majd a Pfizer/BioNTech-ét. Őket követi a Sinopharm és a Moderna, a Szputnyik V, a Johnson and Johnson és a Sinovac.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink