Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tovább erősödhetnek a terroristák Afrikában

Létrehozva:

A Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista szervezet egyik páncélozott harcjárműve, amelyet nigériai katonák foglaltak le az északkelet-nigériai Mararaba-Mubi városban 2015. március 4-én. | Fotó: MTI / EPA / Henry Ikechukwu)

A Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet legalább egy része hűséget esküdött riválisának, a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) nevű szervezetnek egy vasárnap nyilvánosságra került videófelvétel tanúsága szerint.

Több héttel ezelőtt a két csoport közötti összecsapásban meghalt a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau.

Megfigyelők szerint félő, hogy a ISWAP ezáltal még jobban meg tud erősödni Nigéria északkeleti részén, és hatékonyabban tudja majd támadni az ország hadseregét. Egy részük úgy véli, nem az egész Boko Haram állt át, és van, aki szerint a felvétel csak egy propagandaanyag.

A videót az Iszlám Állam médiaszervezete készítette, és több száz fegyveres férfi látható rajta, amint összegyűltek egy bokros területen. Többen közülük nyilatkoztak a kamera előtt.

Az ISWAP 2016-ban vált ki a Boko Haramból, egyebek között azért, mert támadásainak muszlim civil halálos áldozatai is voltak. Napjainkra az ISWAP jelentős erővé vált Nigéria északkeleti részén, megsokszorozva nagyszabású támadásait a nigériai hadsereg ellen. 2019 óta a hadsereg visszavonult a kis falvakból és helyőrségekből, ehelyett kiépített erődítményekbe települt. Szakértők bírálták a lépést, mert ezzel lehetővé vált a dzsihadisták számára, hogy akadálytalanul mozogjanak vidéken. A Boko Haram 2009-ben indította el a lázadást, a konfliktusnak a sajtóban közölt adatok szerint már közel 36 ezer halálos áldozata van, és további kétmillió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

A sajtóhírekkel szemben az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) jelentése csaknem tízszer ennyi, mintegy 350 ezer halálos áldozatról beszél, akiknek a 90 százaléka, körülbelül 324 ezer áldozat ötévesnél fiatalabb gyerek volt. Ők nem közvetlenül a harcokban estek el, legtöbbjük betegség vagy alultápláltság miatt vesztette életét.

A dokumentum szerint a „teljes emberi veszteség” még ennél is jóval nagyobb, tekintve, hogy további emberek haltak meg a konfliktus közvetettebb hatásai miatt.

A biztonság hiánya miatt csökkent a mezőgazdasági termelés és a kereskedelem, ezáltal kevesebben jutnak hozzá élelmiszerhez, és a mezőgazdaságtól függő számos háztartás megélhetése került veszélybe. A nyugat-afrikai országban százezrek váltak menekültté a konfliktus miatt, ami gyakran szintén a megélhetés elvesztését, anyagi veszteségeket és kulcsfontosságú támogatási rendszerek megszűnését jelentette.

A jelenség „az alultápláltság és a betegségek által leginkább veszélyeztetett kisgyerekeket sújtotta leginkább” – hangsúlyozta a jelentés. Becslések szerint egy újabb évtizednyi erőszak következtében akár 1,1 millió ember is életét vesztheti.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink