Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Parkoló autók akadályozzák a tűzoltást

Létrehozva:

Tűzcsap a Hunyadi téren. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az elavult tűzvédelmi szabályokat sem tartják be a kerületi önkormányzatok. Úgy tűnik, a parkolóhelyek létesítése fontosabb az emberéletnél is.

Egyre kevesebb Budapesten a tűzoltási felvonulási terület. Elsősorban az 1960 és a rendszerváltás között épült lakótelepekre igaz ez az állítás. A szabályozás mára elavultnak számít, de még azok betartása is gondot okoz napjainkban – írja egy biztonságtechnikai szakdolgozat, amely arra a következtetésre jut, hogy a panelházak esetében különösen fontos volna a tűzbiztonság növelése. 

Amint a szakdolgozat rámutat, a tervezés során a szabályok nem voltak sem elég egyértelműek, sem elég szigorúak. A XV. kerületi Páskom park 32-35. használatbavételi engedélyét ideiglenesen adták ki, a kivitelező Fővárosi Építőipari Beruházási Vállalat bírságot is kapott, ami ellen a FŐBER azzal fellebbezett, hogy a házgyári, nagypaneles épületekre nincs semmilyen tűzvédelmi rendelkezés vagy útmutatás. De emlékeztessünk egy régi tragédiára: 1972. május 18-án, a XIV. kerületben, a Csertő utca 12-14. szám alatt lévő 10 emeletes panelházban 7 halálos áldozatot követelő tűzeset történt.

A helyzet pedig azóta sem javult, sőt tovább romlott. A parkolóhelyek iránti igény lassan felzabálta a tűzoltási felvonulási területeket is. A probléma egyik gyökere, hogy az épületek használatba vételi engedélyt se kaphattak volna, ha nem tartják be a tűzvédelmi szabályokat, a parkolók azonban közterületnek számítanak, amelyre a társasházaknak nincs ráhatása.

„Az elmúlt 50 évben különösen a panelszerkezetű középmagas és magas lakóépületeknél a tűzoltási felvonulási területek feledésbe merültek. Mivel korábban itt nem volt előírás a parkolási tilalom jelzése, csak a várakozóhelyek létesítésének tilalma, Budapesten a növekvő autószám miatt a lakóépületek előtti területeket a KRESZ szabályainak megfelelően az autósok parkolási célból tömegesen kezdték igénybe venni, az önkormányzatok pedig számos esetben tűzvédelmileg szabálytalan várakozóhelyek kialakításával rontottak a helyzeten” – írta a napokban a Lánglovagok Egyesület egy közleményben, amelyben munkacsoport felállítását javasolják. Javaslatuk szerint a fővárosi önkormányzat mellett a kormányhivatalnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, továbbá olyan önkormányzati cégeknek kéne részt venniük, mint a Budapest Közút Zrt. és a Főkert.

Az ügyben kérdésekkel fordultunk a felsorolt és érintett önkormányzatokhoz, hivatalokhoz és közcégekhez. Válaszaikból új cikket írunk.

Legnépszerűbb cikkeink