Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Sydney vesztegzár alá került

Létrehozva:

Kiürült a Sydney-i Operaház környéke is | Fotó: AFP / Steven Saphore

Szakértők szerint az országban a járvány kezdete óta nem volt ilyen súlyos a helyzet.

További ausztrál államokban vezettek be járványügyi korlátozásokat hétfőn a nemrég megugrott, a koronavírus delta variánsához köthető fertőzésszámok miatt.

Zárlat alá vonták az ország északi részén lévő Darwint és Palmerstont, a nyugat-ausztráliai Perth-ben pedig három napra kötelezővé tették a maszkhasználatot, és a helyi hatóságok nem zárták ki a teljes zárlatot sem.

A járványügyi hatóságok két fertőzésgócot azonosítottak mostanáig, az első a sydney-i repülőtéren dolgozó egyik taxisofőrrel hozható összefüggésbe, aki valószínűleg egy külföldi légi járat személyzetétől kapta el a betegség fertőzőbb, delta variánsát. A sofőr nem volt beoltva, és maszkot sem hordott.

Sydney hatóságai pénteken még azt közölték, hogy a nagyváros négy körzetét fogják lezárni, de szombaton már a több mint ötmillió lakosú metropolisz teljes lezárását jelentették be két hétre. Egészségügyi szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a zárlat legkorábban csak öt nap múlva eredményezhet csökkenő esetszámokat.

A variáns felbukkant Queensland állam fővárosa, Brisbane szállodakaranténjában is. Itt egy bányász fertőződött meg, aki továbbadta a vírust az Északi Terület egyik aranybányája dolgozóinak, ennek nyomán a hatóságok 900, az ország különböző részeire távozott bányászt kerestek.

Queensland törvényhozása felszólította a szövetségi kormányt, szigorítsa a határellenőrzést.

A 26 milliós Ausztrália mostanáig sikeresen vette fel a harcot a járvány ellen a gyorsan elrendelt szigorú zárlatokkal. A pandémia kezdete óta alig több mint 30 400 fertőzöttet és 900 körüli halálos áldozatot regisztráltak. Az oltási kampány viszont lassan halad, egyelőre a lakosság alig öt százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

Bill Bowtell egészségügyi szakértő, aki korábban Ausztrália AIDS elleni harcának egyik vezetője volt, arra ösztökélte a kormányt, rövidítse le az AstraZeneca-oltás két dózisának beadása közötti 12 hetet nyolc hétre, felgyorsítandó a tömeges vakcinázást. Bowtell arra is figyelmeztetett, hogy a kontinensen tavaly tavasz óta nem volt ilyen súlyos a járványhelyzet.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink