Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ma kezdődik a 26. Budapest Pride Fesztivál

Létrehozva:

A 2019-es Budapest Pride felvonulás résztvevői | Fotó: Merész Márton

A július 24-ig tartó rendezvény megnyitója a budapesti Trip Hajón lesz este hétkor, de ide már régen elfogytak a lehetséges helyek.

A fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében elsőként Csikós Ádám elnök fog beszélni, a szokásosan kiemelt nyitóbeszédet Nagypál Orsi rendező mondja majd, utána Setét Jenő polgárjogi aktivista szólal fel, végül pedig Fliegauf Bence rendező, forgatókönyvíró szövegét Jakab Juli filmdramaturg, forgatókönyvíró, színésznő tolmácsolja. A beszédek közt fellép Elona Musk Drag Queen és a Willany Leó Improvizációs Táncszínház. Mint minden évben ilyenkor, most is a megnyitó ünnepségen adja át a Háttér Társaság éves díjait, amiket 2005 óta azok a személyek nyerhetnek el, akik sokat tettek az LMBTQ emberekért.

A megnyitóval tehát egy hónapon át a szivárvány színei lepik el Budapestet, aminek végéhez közeledve, július 24-én lesz a Budapest Pride Felvonulás, a fesztivál pedig másnap, július 25-én ér véget. A felvonulást a szokásokhoz híven az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party zárja a Budapest Parkban.

A szervezők most is felhívták rá a figyelmet, hogy a járványügyi korlátozásokat betartva rendezik meg az LMBTQ rendezvénysorozatot.

A Budapest Pride Fesztivál az ország legnagyobb civilfesztiváljává nőtte ki magát az évek alatt, ezt a példaértékű társadalmi összefogást a szervezők mindenképp szeretnék idén is tovább erősíteni. „Úgy gondoljuk, hogy az LMBTQ jogegyenlőséget nem kampányok vagy szervezetek fogják elérni, hanem rengeteg elhivatott csoport éveken át tartó kreatív és kitartó munkájával. Az igazi erőnk a közösségekben rejlik, ezért is vált még 2017-ben a Pride közösségi fesztivállá, ahová bárki jelentkezhet programjával” – jegyezte meg Majercsik Jojó, a Budapest Pride sajtószóvivője.

„Vedd vissza a jövőd!” – idén ez a rendezvénysorozat szlogenje, amivel az egyének szorongásaira és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre szeretnének reflektálni. Az LMBTQ közösségnek példátlanul nehéz éve volt a tavalyi, és már az idei is az: 2020 májusában a kormány törvényileg tiltotta meg transznemű és interszex emberek számára, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és a nemüket, decemberben pedig az országgyűlés megszavazta az örökbefogadás teljes ellehetetlenítését mindazoknak, akik nem házaspárként állnának a szülői feladat elé, aztán az Alaptörvény 9. módosításával erősítették tovább az LMBTQ emberekkel szembeni kirekesztést, idén június 15-én pedig elfogadták azt a melegelennes pedofiltörvényt, ami ellen most szinte az egész Európai Unió tiltakozik. 

A szervezők úgy gondolják, hogy mindezzel szemben a közösségi cselekvés a legjobb válasz, valamint az egymáshoz való kapcsolódás, az egymásra való odafigyelés és egymás erősítése. A Budapest Pride Fesztivál részletes programlistáját megtalálják a budapestpride.hu oldalon.

PH

Legnépszerűbb cikkeink