Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lesz még kinek szurkolni: Babos és Fucsovics is fűre lép

Létrehozva:

Fotó: AFP / Martin Bauer

Sőt, nem csak kinek, de miért is lesz szurkolni: Novak Djokovic a huszadik Grand Slam-trófeájáért száll harcba a wimbledoni teniszbajnokságon.

Fucsovics Márton és Babos Tímea révén két magyar résztvevője lesz a versenynek.

A 134. londoni viadalt eredetileg tavaly nyáron kellett volna megrendezni, ám a koronavírus-járvány miatt – 1945 óta először – törölték a versenynaptárból. A másik három Grand Slamet, az ausztrál, az amerikai és a francia tornát viszont sikerült megtartani, nagyrészt nézők nélkül. Londonban most kezdetben legfeljebb félház lehet a tribünökön, a döntőket viszont már maximális nézőszámmal szeretnék megrendezni.

Ami a magyarokat illeti: a 2010-ben junior wimbledoni bajnok Fucsovics most 49. a világranglistán, és az idei füves felkészülése nem sikerült a legjobban, egyetlen mérkőzést nyert a zöld borításon Eastbourne-ben; a női világranglistán 116. Babos – aki Fucsovicshoz és Jani Rékához hasonlóan indulhat a tokiói olimpián is – nyolcadszor került a főtáblára egyesben, igaz, ez a szerencsének is köszönhető. Babos hosszabb szünet után újra a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán, második kiemeltként a párosok mezőnyében is nekivág a viadalnak.

A kétszeres világbajnok, négyszeres GS-győztes duó legutóbb tavaly a Roland Garroson játszott együtt, meg is nyerték.

A wimbledoni selejtezőben Bondár Anna, Gálfi Dalma, Jani Réka és Udvardy Panna is szerencsét próbált, de közülük csak utóbbi tudott hozni egy meccset. A régóta sérült Balázs Attila (123.) első számú tartalék, és visszalépés esetén juthat szóhoz. Eddig a világranglistán előtte állók közül hárman jelezték, hogy nem indulnak, tehát nem lehetetlen a küldetés.

A világ eközben arra fog majd figyelni, hogy a mindkét idei Grand Slamet megnyerő Novak Djokovic a 20. GS-trófeájára hajt Londonban, amivel utolérheti az örökrangsor élén álló Roger Federert és Rafael Nadalt. A világelső diadalmenetét utóbbi biztosan nem tudja megállítani, ugyanis most nem indul. A 39 éves Federer kilencedik londoni sikere pedig azért erősen kétséges, mert a hosszú kihagyás után visszatért sztár Genfben az első meccsén kikapott, a Roland Garrostól visszalépett, majd Halléban tízszreres bajnokként csak a nyolcaddöntőig jutott.

A nőknél az egyéniben 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams gyenge szezont fut, a négyszeres GS-bajnok japán Oszaka Naomi pedig nem indul. Nagy kérdés, hogy a 2019-es Garros-bajnok és most a WTA-rangsort vezető ausztrál Ashleigh Barty mire képes füvön, rajta kívül a címvédő – valamint volt WTA-éllovas – Simona Halep és a kétszeres wimbledoni győztes cseh Petra Kvitova is hullámzóan teljesít 2021-ben.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink