Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kizárták Molnár Gyulát az MSZP-ből

Létrehozva:

Molnár Gyula, az MSZP frissen megválasztott elnöke beszédet mond a párt 2016-os kongresszusán | Fotó: Csanádi Dávid

A párt fegyelmi testülete kizárta az MSZP-ből Molnár Gyulát – közölte a politikus a Facebook-oldalán.

Bár a párt hivatalosan nem kommentálta a döntést, úgy tudni, hogy a társelnökök közös levelükben azzal indokolták a döntést, hogy Molnár „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját”, amikor „személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta”.

„Több mint 30 év után egy 25 perces etikai bizottsági ülés vetett véget az MSZP-ben viselt tagságomnak. A döntést a sajtóból tudtam meg, a határozatot, az indoklást még mindig nem láttam” – írta a Facebook-oldalán Molnár Gyula, a párt korábbi elnöke. Az ügy akkor robbant ki, amikor Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy a DK Molnár Gyulát támogatja Budapest 18. választókerületében, Budafokon és Újbudán. Ha a politikus jövő tavasszal bejut a parlamentbe, MSZP-s létére a DK frakciójába fog beülni. Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője már aznap jelezte, hogy szerinte ezzel Molnár Gyula pályafutása véget ért az MSZP-ben, majd 16-án egy pártközleményben közölte az MSZP, hogy egyhangú határozatot hoztak Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről.

Molnár azt mondta, ő mindenre hajlandó az ellenzéki összefogás sikeréért, ezért a DK-frakciótagságot is elvállalta, de arról nem tudott, hogy ez az MSZP-s tagságába kerülhet, ezért a szocialisták felháborodása váratlanul érte. Az MSZP viszont kitart amellett, hogy az általuk a DK-val kötött megállapodás nem kötelezte Molnárt arra, hogy a másik párt frakciójába ülést helyezze kilátásba.

„Az MSZP az elmúlt néhány napban felfüggesztette, kizárta, visszahívta (megfelelő rész aláhúzandó) egyik volt pártelnökét, a párt korábbi elnökhelyettesét, egyben esélyes vidéki képviselő-jelöltjét, egy volt megyei pártelnökét és egyik platformja alelnökét. Számomra értelmezhetetlen és követhetetlen, hogy az MSZP vezető testületei mit és miért tesznek – de ezen most már eszközök nélkül segíteni nem tudok. Az ügyet a magam részéről lezártnak tekintem. Maradok az, aki voltam, baloldali, szociáldemokrata politikus. Az ügyet a nyilvánosság előtt nem fogom értelmezni, mert nem szeretnék semmilyen formában ártani a párt közösségének” – írta Molnár Gyula a Facebook-bejegyzésében.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink