Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egy kihagyás után újra eljött a Múzeumok éjszakája

Létrehozva:

Képünk illusztráció: a Nemzeti Múzeum március 15.-én | Fotó: Merész Márton

Az újranyitás miatt a Fordulópont címet kapta a tavalyi szünet után most szombaton esedékes Múzeumok éjszakája. Minden intézmény és rendezvény egyetlen karszalaggal látogatható, Budapesten ráadásul az eddigiekhez képest még olcsóbban is.

A nyári napfordulóhoz legközelebbi hétvégén, vagyis most szombaton este lesz az újranyitás első országos kulturális eseménye, a Múzeumok éjszakája. A tavalyi zárt ajtókkal szemben idén tehát kitárt kapuk várják a múzeumi látogatokat, természetesen az aktuális járványügyi helyzethez igazodva.

„Ez lesz a 19. alkalom, amikor a naplemente után is élvezhetjük a múzeumok kínálatát, idén még hatványozottabban várják már nagyon sokan, hiszen ezzel a programmal újra közvetlen élményeket szerezhet minden látogató. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és elképesztő érdekességekkel várják az érdeklődőket” – írja a rendezvény honlapja.

Budapesten az előző évekhez képest kedvezményesebb áron – felnőtt 1500, gyermek 800 forint – válthatók az idén is közös karszalagok.

A kedvezményes karszalag azonban csak Budapesten jár, ugyanis a rendezvényre szóló jegyet idén fogadják el a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, és nem lesznek múzeumi körjáratok sem, mert a járványhelyzet miatt sokkal kevesebb idő állt rendelkezésre az előkészületekre.

A múzeumok leginkább jelenléti programokkal készülnek, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy a legnagyobb országos kulturális rendezvényen végre újra személyesen találkozhatnak közönségükkel.

A kőbányai sörmúzeumtól az óbudai csillagvizsgálón át a vidéki múzeumokig háromszáz intézmény várja tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, gyermekprogramokkal, színházi előadásokkal, kenyérsütéssel vagy hőlégballon-függesztéssel mindenkit. A Múzeumok éjszakája arcai Für Anikó színművész, Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó és Oláh Gergő énekes, zeneszerző lesznek.

A Múzeumok éjszakája részletes programja a https://muzej.hu honlapon böngészhető.

PH

Legnépszerűbb cikkeink