Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lepkefajokban is világelső Kolumbia

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: AFP / Luis Acosta

Ott található a legtöbb madár- és orchideafaj is.

A világon Kolumbiában él a legtöbb lepkefaj: az összes ismert fajok mintegy 20 százaléka előfordul a rendkívül sokszínű élővilágú dél-amerikai országban – ismertette egy nagyszabású kutatás eredményét a Londoni Természettudományi Múzeum.

A gyűjtemény kutatói és más külföldi szakemberek 3642 lepkefajt és további 2085 alfajt azonosítottak Kolumbiában, amely egyébként a madár- és az orchideafajok számában is  világelső.

Több mint 200 lepkefaj ráadásul csak Kolumbiában fordul elő, ami azt is jelenti, hogy ha ott kipusztulnak, nincs honnét pótolni őket, ezért különösen vigyázni kell természetes élőhelyükre, így az erdőkre is – közölte Blanca Huertas, a múzeum lepkespecialistája. Erre annál is inkább szükség volna, mivel Kolumbiában (a kormányzati adatok szerint) 2010 és 2019 között mintegy 2,8 millió hektárnyi, vagyis körülbelül egy Belgiumnyi erdő tűnt el. 

A Londoni Természettudományi Múzeum szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport tagjai csaknem teljes tudományos pályafutásuk alatt részt vettek a kolumbiai lepkeprojektben, számos alkalommal végeztek terepmunkát, több mint 350 ezer fotót elemeztek – és persze alaposan tanulmányozták a 18. század óta keletkezett feljegyzéseket, vagyis: a téma komplett szakirodalmát.

A munkájuk eredményeként elkészült 300 oldalas tanulmány immár hivatalosan is úgy ismeri el Kolumbiát, mint a legtöbb lepkefaj hazáját – közölte a brit gyűjtemény.

A kutatók szerint egyébként két másik dél-amerikai országban, Peruban és Ecuadorban is hasonlóan sokszínű a lepkevilág, de e két országban egyelőre még nem készült átfogó tudományos vizsgálat a témában.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink