Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A palackba az ital szelleme nem fér bele

Létrehozva:

Tavaly megtanultuk, hogy létezik olyan koccintás, amelynek nincsen hangja. Szomorú élmény volt. De a borászok, a borértők és a borkedvelők nem bírták tovább, és kitalálták az online kóstolást. Az Unicum Házban lévő illatok és a hordóból csapolt Unicum élményét azonban nem lehet online élvezni – mondta erre Szájbely Ernő, a ház vezetője. Pedig ő is nagyon szeretett volna kapcsolatban maradni a múzeum látogatóival.

Vannak élmények, amelyek nem élnek meg az online térben. Amelyeket nem lehet elképzelni, csak átélni lehet. Szájbely Ernő sosem tudná elfogadni, hogy a vendégei otthon üljenek, mindenki a saját monitorja előtt, fölemelik a keserű likőrös poharukat – és nincs kivel összekoccintani.

A Zwack Unicum Nyrt. látogatóközpontját 16 évvel ezelőtt úgy tervezték meg, és úgy építették föl, hogy minden érzékszervre hasson, teljeskörű élményt adjon. A múzeumban, a korabeli állapotában helyreállított lepárlóban, és a több mint 500 tölgyfahordót rejtő pincében mindezt megtapasztalhatják a látogatók. Itt éppen az volt a lényeg, hogy nemcsak a gyártás különböző fázisaiban lehetett megkóstolni, hogyan alakul ki a végleges íz, hanem azokat a titkos fűszereket is meg lehetett nézni, kézbe fogni, megszagolni, amelyek illata belengi az egész házat. A hordóból csapolt Unicum ízével még akkor sem vetekedhet a palackból adagolt, ha ugyanaz az ital kerül mindkettőbe. Mert a látvány, az illat, a társaság élménye, élvezete, és az autentikus hely szelleme nem tölthető bele a palackba.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A vírushelyzet miatt sajnos hónapokra bezárt ez a múzeum is. De a szigorú zárlat hónapjait arra használták fel, hogy tovább fejlesszék a látogatók számára nyújtott szolgáltatásokat, élménydúsabbá, interaktívabbá, és még emlékezetesebbé tegyék az Unicum Házban tett látogatást. A vitrinekben tárolt relikviák mellé kitettek egy-egy QR-kódot, amiket a mobiltelefonokkal beolvasva megjelenik az emlékhez fűződő leírás, video, vagy képgaléria – például a palack történetének képeiből, a családi fotóarchívum ritkán látható elemeiből. Az új fejlesztések közül a selfie-fal is különleges élményt nyújt a látogatók számára, mert a zöld fal előtt állva különböző hátterekkel utazhatják körbe a világot, vagy Zwack Józseffel, a gyáralapítóval készíthetnek közös fotót, amit a kép elkészülte után elektronikusan is megoszthatnak barátaikkal, ismerőseikkel.

Szájbely Ernő szerint nagyon fontos szempont lett, hogy minden látogató a saját mobileszközével, érintésmentesen követheti a turnusvezetést, ami a járvány után mindenki számára megnyugtató. És azt is mondja, sosem kellett attól tartania, hogy az ipartörténet és az Unicum iránt érdeklődők ne jönnének el a múzeumba, ha már egyszer látták a képgalériát és a 3D sétát a honlapon. Mert a gyár miliője, a belső terek hangulata, az Unicum fűszereinek levegőben terjengő illata csak helyben élvezhető.

Szikora Katalin

(Kiemelt képünkön: Szájbely Ernő, az Unicum Ház vezetője)

Legnépszerűbb cikkeink