Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Változások jönnek a budapesti közlekedésben

Létrehozva:

Fotó: Karancsi Rudolf

Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt útnak indulunk a városban.

A rakpart múlt héten indult felújítása mellett a Lánchíd rekonstrukciója is fontos változásokat hoz a főváros közlekedésében.

A Lánchíd felújítása miatt 2021. június 16-ától nem lehet áthaladni a hídon, se gyalog, se autóval. A felújítás miatt a Hegyalja úton is változik a forgalom: egybefüggő buszsáv jön létre a BAH-csomópont és a Döbrentei tér között az Erzsébet híd irányába.

Ezzel egy időben az Attila út–Alagút utca forgalmi rendje is módosul: az Alagút utcából mindkét irányból engedélyezett a belső sávból – az egyenesen továbbhaladás és a jobbra kanyarodás mellett – a balra kanyarodás is. Az Attila útról a Krisztina tér, illetve a Mészáros utca irányába a két belső sávból lehet balra kanyarodni, míg a külső sávból változatlanul egyenesen és jobbra lehet továbbhaladni – közölte a BKK.

Az új forgalmi rend miatt több közösségi közlekedési járat útvonala is módosul. A közúti forgalmat várhatóan 18 hónapig, a gyalogosforgalmat a munkálatok befejezéséig korlátozzák. A Budapesti Közlekedési Központ mindent megtett azért, hogy az átalakítások a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozzák a fővárosban közlekedők számára. További részleteket a BKK honlapján olvashat. 

 

Felújítják a rakpartot

Június 7-én kezdődött az Antall József rakpart felújítása. Az átépítés során sétálhatóvá válik a Kossuth tér és a Margit híd közötti Duna-parti szakasz, megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, zöldebbé válik a partszakasz.

A rakpartok gyalogosbarát megújítását első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részén kezdik el – közölte a BKK. Az Idősebb Antall József rakpart átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja ezen a szakaszon. A projektnek köszönhetően a Kossuth tér és a Margit híd között megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek ma feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületeket. A lépcsős partfal megmarad, azonban a Garibaldi utcai rámpa támfala beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül, sőt az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd abban a fővárosiak. Mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, hiszen 35 fát telepítenek a beruházás során. A rakpart átépítése mintegy 1,5 milliárd forintból valósul meg.

 

Megújul a Blaha 

A felújítás munkái a közbeszerzési eljárás sikeres lezárását követően, leghamarabb nyár közepén, július elején kezdődhetnek meg. A munka során a Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi igényeket kielégítő, zöldebb belvárosi közösségi térré alakulhat. A gyalogosbarát találkozóhelyek kialakítása érdekében a parkolók helyére árnyas pihenőtereket, kiemelt ágyásban zöldfelületeket, valamint vízjátékot alakítanak ki.

Ugyancsak megújul a Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút. A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen. Ennek szellemében többek között új gyalogátkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatóvá teszik a forgalmas kereszteződést. A megújult id. Antall József rakpartot 2021 végén, az újjávarázsolt Blaha Lujza teret pedig 2022 végén vehetik birtokba a fővárosiak.

 

Hétvégén metrópótló

Az M3-as metró felújítási munkálatai miatt a júniusi hétvégéken a metró egész nap Újpest-központ és a Lehel tér között közlekedik. A Lehel tér és Kőbánya-Kispest között a korábbi hétvégéken megszokott módon, az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Az M3-as pótlóbusz útvonala és megállóhelyei térképes felületen a BKK FUTÁR alkalmazásban követhetők nyomon. A Göncz Árpád városközpont és a Népliget között a BKK továbbra is az 1-es villamos igénybevételét ajánlja. 

A Budapesti Közlekedési Központ azt is javasolja, hogy az utazásunk megtervezéséhez továbbra is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úticél eléréséhez. A BKK Facebook-oldala is rendszeresen frissül.

 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink