Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Öttusa-világbajnokság: magyar éremeső Kairóban

Létrehozva:

Marosi Ádám | Fotó: Nuno Gonçalves / Union Internationale de Pentathlon Moderne

Szombaton és vasárnap rendezték a hagyományos számok döntőit a kairói öttusa világbajnokságon.

A férfiaknál taroltak a magyarok, de a női csapatnak sem kellett szégyenkeznie: egy ezüst és egy bronzérmet szereztek.

A vasárnapi férfi egyéni döntőben Marosi Ádám aranyérme egyben olimpiai kvótát is ért, ráadásul sikerült a duplázás: Marosi Demeter Bencével és Bereczki Richárddal együtt csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott. A 2012-ben olimpiai bronzérmes Marosi előzőleg 2009-ben nyert világbajnokságot, mindeddig ez volt az utolsó magyar egyéni győzelem a férfiak hagyományos versenyében.

A célba érkezést követően a nemzetközi szövetségnek úgy nyilatkozott, hogy briliáns vívással kezdett, az eddigi legjobb eredményét érte el, emiatt viszont nehéz volt a hátralévő idő, mert gyakran gondolt a dobogóra és az aranyéremre. Kiemelte, hogy a mély homokban és a nagy melegben különösen nehéz volt számára a kombinált szám (futás és lövészet – a szerk).

Csapatban nagyon szoros volt a verseny, a mieink mindössze két ponttal előzték meg a németeket, a  harmadik helyen a hazaiak végeztek.

A nőknél szombaton 14 pont hiányzott az aranyéremhez Gulyás Michellenek, aki így a dobogó harmadik fokára állhatott, ami egy újabb tokiói kvótát ért. Az egyéni bronzéremhez csapatban Alekszejev Tamarával és Guzi Blankával „hozzácsaptak” még egy ezüstöt is.

„Nem is tudom elmondani, mennyire boldog vagyok” – mondta a verseny után Gulyás, aki Marosihoz hasonlóan megjegyezte, hogy nagyon nehéz volt a homokban futni.

Csapatban a németek szerezték meg a győzelmet a mieink előtt, a harmadikok pedig a fehéroroszok lettek.

Hétfőn a vegyes váltóval ér véget a világbajnokság.

 

*

Öttusa világbajnokság, Kairó

Férfiak, hagyományos egyéni verseny: 1. Marosi Ádám 1435 pont, 2. Alekszandr Lifanov (orosz) 1426, 3. Ahmed Elgendi (egyiptomi) 1417, …9. Demeter Bence 1401, …25. Bereczki Richárd 1349, …34. Kardos Bence 1284.

Csapat: 1. Magyarország (Marosi Ádám, Demeter Bence, Bereczki Richárd) 4185 pont, 2. Németország 4183, 3. Egyiptom 4171.

Nők, hagyományos egyéni verseny: 1. Anasztaszija Prokopenko (Fehéroroszország) 1353 pont, 2. Elodie Clouvel (Franciaország) 1341, 3. Gulyás Michelle 1339, …14. Alekszejev Tamara 1288, …18. Guzi Blanka 1280.

Csapat: 1. Németország 3960 pont, 2. Magyarország (Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, Guzi Blanka) 3907, 3. Fehéroroszország (Anasztaszija Prokopenko, Irina Praszjancova, Volha Szilkina) 3898.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink