Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Növelték a gyermekmunkát a járványügyi korlátozások

Létrehozva:

A nyolcéves bangladesi Faisal sálat szeg egy varrodában a fővárosban, Dakkában 2017. június 21-én. | Fotó: MTI / EPA / Abir Abdullah

Az elmúlt négy évben 8,4 millióval nőtt a munkára kényszerült gyerekek száma.

Nőtt az elmúlt években a gyermekmunkát végző kiskorúak száma, a koronavírus-járvány pedig jelentősen nehezíti a gyermekmunka visszaszorítását, és veszélybe sodorja az ezen a téren eddig elért eredményeket is – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet és az UNICEF által csütörtökön közzétett jelentésből.

A jelentés szerint az elmúlt négy évben 8,4 millióval nőtt a munkára kényszerült gyerekek száma, így jelenleg mintegy 160 millió gyermekmunkát végző kiskorúról lehet tudni világszerte.

A pandémia nyomán rengeteg felnőtt vesztette el a megélhetését, így sok családban a gyerekek váltak kenyérkeresővé. Az ő helyzetüket tovább nehezíti, hogy a megbetegedések, illetve a járványügyi rendelkezések miatt sok iskola is bezárt.

A közzétett adatok szerint a vidéki térségekben a gyermekmunka közel háromszor gyakoribb, mint a városokban: a gyermekmunkát végzők 70 százaléka, azaz közel 112 millió gyerek a mezőgazdasági szektorban dolgozik. További 20 százalék – azaz 31,4 millió – a szolgáltatói szektorban, 10 százalékuk, vagyis 16,5 millióan pedig az iparban.

2016 óta 6,5 millióval nőtt azon gyerekek száma, akik az egészségükre veszélyes munkát kénytelenek végezni. velük együtt már összesen 79 millió kiskorút fenyeget ez a veszély.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója elmondta, szeretnék elérni, hogy a kormányok és a fejlesztési bankok kiemelten fontosként kezeljék azokat a programokat, amelyek a gyerekek kivezetését célozzák a munkaerőpiacról, illetve a segítséget nyújtanak a visszaiskoláztatásukhoz. Hozzátette, hogy emellett támogatni kell a felnőttek munkához jutását elősegítő kezdeményezéseket is.

Míg 2000 és 2016 között 94 millióval csökkent a gyerekmunkát végzők száma, 2016 után ez a trend megfordult. A jelentés a szubszaharai térséget említi példaként, ahol a népességnövekedés, a válságok, a mélyszegénység, valamint az egyenlőtlen szociális háló következtében 16,6 millióval nőtt a gyermekmunkát végzők száma.

A pandémia nyomán a jövő év végéig további 9 millió gyereket fenyegethet a gyermekmunka veszélye.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink