Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Júniusban kamatemelés jöhet

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már ebben a hónapban sor kerülhet a kamatemelésre.

A monetáris politikai fordulat akár már júniusban is elkezdődhet, amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már ebben a hónapban sor kerülhet a kamatemelésre – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján.

Matolcsy György kijelentette, hogy az infláció tartós megemelkedése veszélyeztetné a válságból való kilábalást, a kamatemelést elbírná a magyar gazdaság és „kötelezővé is teszi” az inflációs veszély.

A harmadik negyedéves gazdasági növekedési adat megismerését követően lehetőséget látnak arra, hogy korrekciót javasoljanak a 2022-es államháztartási hiányra vonatkozóan – mutatott rá a jegybank elnöke, hozzátéve, hogy az 5,9 százalékra tervezett jövő évi magyar hiányadat a harmadik legmagasabb lenne az Európai Unióban, és nem szerencsés ilyen rangsorban előre kerülni.

Matolcsy úgy vélekedett, hogy a magyar GDP a harmadik negyedévben elérheti a válság előtti szintet, és hangsúlyozta, hogy a járvány okozta válság mélysége szinte azonos volt a 2008-aséval, a helyreállítás azonban most sokkal gyorsabb. Az előző válság után az Amerikai Egyesült Államok gazdasága 11 hónap alatt lábalt ki, Magyarországnak 6,5 évre, az eurózónának pedig 10 évre volt szüksége, hogy elérje a krízis előtti teljesítményét. Utalt arra, hogy hazánkban most másfél év alatt állhat helyre a gazdaság.

A magyar válságkezelés eredményes volt, 2020-ban a magyar gazdaság visszaesése kisebb volt az uniós átlagnál, 2021-ben pedig a növekedési adatokkal az ország az EU-ban a legjobb pozíciót foglalta el – ismertette Matolcsy, aki szerint a régiós és feltörekvő országok között Magyarország az egyik legtöbb forrást fordította válságkezelésre,  a járvány kezdte óta a Magyar Nemzeti Bank mintegy 9300 milliárd forintot mozgósított erre a célra.

Matolcsy György a magyar válságkezelést hitelközpontúnak nevezte, miután 2021-ben az uniós országok között az üzleti és a lakossági hitelfelvételben is az élen áll az ország, a moratóriumról szólva pedig megjegyezte, hogy a védőhálót azok számára kell fenntartani, akiknek valóban szükségük van a segítségre, akiknek a munkahelyük megmaradt vagy újra van munkájuk, azoknak el kell kezdeni törleszteni az adósságot.

Előadása végén a jegybankelnök arról is beszélt, hogy fel kell gyorsítani a digitalizációt, be kell fogadni a „pénzforradalmat”, aminek a jegyében a központi bank is a digitális pénz felé fordul. Ezen kívül megemlítette még, hogy az élet minden területén fenntarthatóságra van szükség, részt kell venni Ázsia felemelkedésében, a technológiai forradalommal összefüggésben társadalmi átalakításokra van szükség, az okos beruházások arányát pedig drasztikusan növelni kell. Az adat az új olaj – hangsúlyozta és arra is utalt, hogy szerinte „adatreformra” is szükség lenne.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink