Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Üres vérengzés

Létrehozva:

Fotó: Warner Bros. Entertainment Inc.

Recenzió a Simon McQuoid által rendezett Mortal Kombat c. filmről.

Az elmúlt évtizedek egyik ikonikus videojátékából készült film nem részletezi túl a Mortal Kombat történetét, viszont aki szereti a látványos testharcokat, az elégedett lesz.

Májusban idehaza is megnyithatták kapuikat a filmszínházak, a hónap végén pedig meg is érkezett az első blockbuster nagyjátékfilm a kínálatba, a Mortal Kombat. A videojátékos alapokon nyugvó filmeknek az elmúlt években nem volt nagy szerencséje a mozipénztáraknál. A sikertelenség ellenére évről-évre újabb adaptációk jelennek meg, idén például a Tom Holland és Mark Wahlberg főszereplésével készülő Uncharted című film mellett új Kaptár-film is érkezik majd.

A Mortal Kombat-franchise már több mint tíz folytatáson van túl, amelynek köszönhetően a konzolvilág valaha volt egyik, ha nem legismertebb verekedős játékává vált. A siker azonban inkább a látványhoz köthető, mint komplex történetekhez, és a közönség is leginkább a banálisan agresszív kivégzések miatt lelkesedik a koncepcióért. 

A videojáték-sorozatból nem most először készül filmes feldolgozás, 1995-ben és két évvel később már megpróbálta lerakni a filmes franchise alapjait az akkori tulajdonos, a cég azonban ezután csődöt jelentett. Keserves előkészületek árán idén végre bemutatkozhatott a nagy költségvetésű változat. Simon McQuoid első rendezése nem műfajteremtő alkotásként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, azt azonban nehéz lenne elvitatni, hogy látvány terén a tervezőcsapat kiváló munkát végzett. A többségében számítógépes animáció által életre keltett karakterek ugyanis szinte tökéletesen illeszkednek a film atmoszférájába, bár a rajongóknak biztosan szemet szúr majd, hogy a játékban ikonikussá vált kivégzéseket mennyire (kor)határok közé szorítja a rendező.

A cselekmény, ahogy korábban említettük, semmivel nem mutat többet az akciófilmekből már jól ismert kliséknél. A történet szerint Cole Young MMA-harcosként próbálja összeszedni a betevőre valót családja számára, azonban egyre kevésbé sikeres a karrierje. Ekkor rátalál egy rejtélyes csapat, akikkel egy idegen fenyegetés ellen összefogva kiköt a Mortal Kombat viadalon, amelynek tétje a Föld biztonsága. A sztori sajnos a párbeszédek és a cselekményfolyam hatására sem válik részletesebbé. A Mortal Kombat tehát egyértelmű látványmozi, amit reális várakozásokkal még élvezhet is az ember, főleg a kiemelkedően koreografált harcjelenteket; viszont a videojáték-adaptációk sikerét nagy valószínűséggel nem ez a film fogja elhozni. 

Legnépszerűbb cikkeink