Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Felpofozták a francia elnököt

Létrehozva:

Emmanuele Macron | Fotó: AFP / Pool / Lionel Bonaventure

A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket.

Egy férfi felpofozta Emmanuel Macron francia elnököt a Franciaország délkeleti részén található Tain-l’Hermitage-ban, az esetről videófelvétel is készült, amelyet megosztottak a közösségi oldalakon.

Az elnöki hivatal egy szűkszavú közleményben annyit írt, hogy megpróbálták megütni az államfőt, de ez nem tántorította el őt látogatása folytatásától.

Macron azért érkezett a városba, hogy diákokkal és vendéglősökkel beszélgessen arról, milyen visszatérni a megszokott kerékvágásba a koronavírus-járvány után.

A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkat viselő, sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte az elnököt.

A támadó azt kiáltotta: „Le Macroniával!”, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta. A férfi személyazonosságáról és indítékáról egyelőre semmit nem lehet tudni.

Macron két testőre a földre szorította a férfit, miközben egy harmadik eltávolította közeléből az elnököt.

Az esettel kapcsolatban két embert vettek őrizetbe – számolt be a BFM francia tévécsatorna és az RMC rádióadó.

Jean Castex francia miniszterelnök a demokrácia elleni támadásnak nevezte az incidenst. A történteket a teljes francia pártpaletta elítélte. Marine Le Pen, a radikális jobboldal vezetője – aki Macron legfőbb ellenfeleként beszél magáról – hangsúlyozta: egy demokráciában megengedhetetlenek az ilyen incidensek. Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártelnök is szolidaritásáról biztosította az államfőt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy inzultálták Macront: 2016-ban – még gazdasági miniszterként – tojással dobálták meg radikális baloldali szakszervezeti tagok egy munkaügyi reformok miatt indított sztrájk során. Két évvel később a kormányellenes sárgamellényes tüntetők kifütyülték és kellemetlen kérdésekkel bombázták az elnököt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink