Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Visszavitték a börtönbe Navalnijt

Létrehozva:

Fotó: AFP / Dimitrij Dilkov

A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Navalnijhoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését.

Visszaszállították Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikust a vlagyimiri börtönkórházból a pokrovi börtönbe – közölte a hétfőn a Dozsgy ellenzéki online televízió bírósági iratokra hivatkozva.

A Dozsgy szerint egyébként Navalnij hétfőn a petuski bíróságon visszavonta két, a pokrovi börtön ellen benyújtott keresetét. Az egyikben azt kifogásolta, hogy cenzúrázták a hozzá eljutott újságokat, a másikban pedig azt, hogy nem adták ki számára a büntetésvégrehajtási intézetbe magával vitt könyveket, köztük a Koránt sem. Az első ügyben kiderült, hogy nem a börtönhatóság emberei ollóztak ki cikkeket a lapokból, a másodikban pedig rendeződött az őrizetes olvasásának gyakorlata.

Június 2-án a petuski bíróság elutasította Navanij egy harmadik keresetének tárgyalását, amelyben a politikus nehezményezte, hogy szökésre hajlamosnak minősítették.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. A rá korábban az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztést azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Navalnij ellen három büntetőeljárás zajlik: az első az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) felajánlott adományok hűtlen kezelése, a második az állampolgárok személyiségét és jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, a harmadik pedig annak bírónak a megsértése címén, aki azon a peren elnökölt, amelyet egy második világháborús veterán megrágalmazása ügyében folytattak le ellene.

A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Navalnijhoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az ügyet szerdán tárgyalja egy moszkvai bíróság. Ha a testület a szervezeteket szélsőségesnek minősíti, akkor ezek tagjai egy múlt héten hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat, nem indulhatnak jelöltként például a szeptemberben esedékes parlamenti választáson sem.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink