Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Barátságos meccsel kezdődik a menetelés

Létrehozva:

A részben budapesti rendezésû Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott edzése a telki edzőközpontban 2021. május 18-án. | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az ausztriai edzőtáborból hazatérve a magyar labdarúgó-válogatott pénteken Ciprussal játssza első felkészülési mérkőzését.

Marco Rossi szövetségi kapitány legfőbb feladata a soron következő két barátságos találkozón, hogy megtalálja a sérült Szoboszlai Dominik helyettesét, mivel a szervező középpályás posztján – ugyancsak sérülés miatt – Kalmár Zsoltra sem számíthat a kontinensviadalon. Az olasz szakvezető dolgát ebben a tekintetben tovább nehezíti, hogy Gazdag Dániel és Nagy Ádám sem léphet pályára Ciprus ellen.

Rossinak megvannak az elképzései arra vonatkozóan, hogy játékosai közül ki mennyit játsszon a soron következő két felkészülési mérkőzésen, de konkrétumokat nem közölt.

„Szoboszlai az Szoboszlai, nem könnyű pótolni pontrúgások tekintetében sem. Kleinheisler, Sallai, Varga Roland is megoldás lehet, de ehhez kell, hogy egyáltalán legyenek szögleteink vagy ígéretes szabadrúgásaink. Olyan megoldást kell találnunk, aki a játék többi elemében is a csapat hasznára van, mert ez nem amerikaifutball, hogy egy specialistát beküldjünk arra az egyetlen rúgásra” – mondta a kapitány.

Az 56 éves tréner előzetesen annyit árult el, hogy Ciprus és négy nappal később Írország ellen rotálni fogja játékosait, hogy ne legyenek fáradtak az Eb-n. Ez egyben azt is jelenti, hogy jó eséllyel a 26 fős keretben található három újonc – Bolla Bendegúz, Schön Szabolcs és Hahn János – is szóhoz jut.

A kapitány az Európa-bajnokságról egyelőre csak annyit mondott, hogy szerinte a mérkőzések papíron már eldőltek, de nem egyszer látott már a világ olyat, amikor a papírokat ki lehetett dobni az ablakon, az álmodozás viszont ingyen van, de az álmok mit sem érnek, ha nem tesznek meg értük mindent.

A soron következő mérkőzéssel kapcsolatban a magyar válogatott Cipruson légióskodó, tehát a szigetországi focit jól ismerő védője, Lang Ádám is megszólalt: „Két éve vagyok Cipruson, ahol jó minőségű futball van. A játékosok fizikálisan jók, sokat futnak, de nem feltétlen vannak náluk virtuóz egyéniségek. A válogatottjukat szervezett, stabil védekezés jellemzi és gyorsan váltanak védekezésből támadásba. Nehezebb ellenféllel szemben nem próbálkoznak labdakihozatallal, rögtön a centert akarják megjátszani. Pontos, precíz játékkal lehet feltörni a védekezésüket”. Az Omonia 28 éves játékosa a magyar együttesről úgy vélekedett, hogy a csapatban mindenki van annyira profi, hogy a következő feladatra koncentráljon, ne az Európa-bajnokságra. Hozzátette, nem gondolnak arra, hogy megsérülhetnek, mindenki bizonyítani akar, ezért komolyan veszik a mérkőzést.

A találkozónak különösebb tétje nem lesz, legfeljebb annyi, hogy a magyar csapat folytatja-e kilenc találkozó óta tartó veretlenségi sorozatát. Legutóbb ilyen jó szériára húsz éve volt példa, amikor a válogatott 2000 márciusa és 2001 áprilisa között 12 összecsapáson nem talált legyőzőre. Érdekesség ugyanakkor, hogy a válogatott az elmúlt három évben lejátszott hat barátságos mérkőzésén nyeretlen maradt.

A Ciprus elleni felkészülési mérkőzés pénteken 20 órakor kezdődik a Szusza Ferenc Stadionban. A magyar csapat kedden Írországgal játszik felkészülési mérkőzést ugyancsak Újpesten. A mieink az Eb csoportkörében június 15-én a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadják a Puskás Arénában, majd június 23-án a németek vendégei lesznek Münchenben, a csoport zárófordulójában.

*

Hétből hat

A két csapat legutóbb 2007 februárjában, Cipruson csapott össze, akkor a házigazdák győztek 2-1-re, azt megelőzően viszont minden alkalommal a mieink hagyták el nyertesen a pályát.

Az eddigi mérkőzések:

1984.11.17., Limasszol, vb-selejtező: Ciprus–Magyarország 1-2

1985.04.08., Budapest, vb-selejtező: Magyarország–Ciprus 2-0

1987.02.08., Nicosia, Eb-selejtező: Ciprus–Magyarország 0-1

1987.12.02., Budapest, Eb-selejtező: Magyarország–Ciprus 1-0

1990.10.31., Budapest, Eb-selejtező: Magyarország–Ciprus 4-2

1991.04.03., Limasszol, Eb-selejtező: Ciprus–Magyarország 0-2

2007.02.06., Limasszol, barátságos mérkőzés: Ciprus–Magyarország 2-1

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink