Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A digitalizáció dodó madarai

Létrehozva:

Előzmények törlése | Fotó: AD VITAM

Recenzió a Cirko Film által forgalmazott Előzmények törlése című filmről.

Első pillantásra ez egy újabb, imádnivalóan lökött francia vígjáték három boomerről, akik azt hiszik, az internet olyan, mint egy ház, amibe be lehet kopogni, és kikérni a róluk ott tárolt kínos adatokat. Aztán kiderül, hogy nem is tévednek nagyot, a film pedig a 70. Berlini Filmfesztiválon elnyeri a zsűri különdíját, az Ezüst Medvét.

Egy francia kisvárosban három jóbarátnak meggyűlik a baja az internettel. Az elvált Marie-tól 10 ezer eurót követel egy zsaroló, hogy a becsípve forgatott, virslijelmezes házipornója ne kerüljön a 15 éves fia és a nyilvánosság szeme elé. A megözvegyült Bertrand tinédzser lánya netes zaklatás áldozata lett, és a férfi hiába küldött harminc ajánlott levelet a Facebooknak, válaszra sem méltatták. Christine pedig minden igyekezete ellenére csapnivaló taxisofőr, folyton egycsillagosra értékelik az utasai, amitől még kevesebb fuvarja lesz, és nem tud szabadulni az ördögi körből.

A barátok ezért összefognak, és mint a mesében a brémai muzsikosok, egymás hátára állva összeraknak egy Don Quijotét, hogy elmenjenek a szélmalom helyett a szélkerékhez, amiben az Isten (GOD) nevű etikus hacker tanyázik, egyszerre termelve áramot és bitcoint, és megkérjék, segítsen minden internetes nyavalyájukon.

Csakhogy Isten kideríti, hogy a videókat ekkorra már feltöltötték a felhőbe, az egyiket egy írországi, a másikat egy kaliforniai adatközpontban tárolják. Így a barátok megint felkerekednek, repülőre szállnak, hogy megtalálják és kitöröljék az életüket megkeserítő adatgubancokat.

A különc road movie szürreálisan vicces és végtelenül emberi, hiszen naponta átéljük, hogy a digitalizált világban olyanok vagyunk, mint a kipusztulás szélén álló dodó madár. Az online teret azért hoztuk létre, hogy megkönnyítse az életünket, nem, hogy az idegeinket folyamatosan tépázza. A hivatalokhoz, szolgáltatókhoz az automata híváskezelők útvesztőjén át alig lehet eljutni. A drágán vett ágyhoz az egy darab pótrács három hónap alatt ér ide Kínából, mert a csomagkövető szerint konténerestől megrekedt a szuezi csatornában. Belezavarodunk a folyamatos jelszóváltoztatásokba, de mivel felírni ezeket nem szabad, a legjobb még Marie módszere, a fagyasztószekrény belsejében őrizni őket, a PIN-től a PUK-on át az ügyfélkapuig. Legtöbbünk torkig van az online bürokráciával, a gépekkel beszélgetéssel, a virtuális magánnyal, az egész rendszer embertelenségével, amitől viszont az igaz barátságok és az együtt átélt, valós kalandok csak még jobban felértékelődnek. (Előzmények törlése, forgalmazza a Cirko Film)

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink