Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Utazás a gyomor körül

Létrehozva:

Recenzió Cserna-Szabó András Rézi a pácban című gasztrokönyvéről.

Cserna-Szabó András új gasztrokönyve egyik fejezetében játékra hívja az olvasót: azt kéri tőlünk, nézzük meg aktuálisan olvasott könyvünk borítóján az író portréját és tippeljük meg, vajon ínyenc (volt)-e, vagy „csak sótlan pietista”. Ő a zsíros arcú, élveteg szemű Dürrenmatt és a szomorú tekintetű, sovány Rejtő Jenő kapcsán boncolgatja a lehetséges összefüggéseket – mi vizsgáljuk meg Csernát.

Az egyik legszórakoztatóbb kortárs magyar szépíró – szokásos – ironikus arckifejezésével néz szembe egy kakassal a Rézi a páczban hátoldalán. Se toka, se beesett arc, a baromfira szegezett tekintetből se sok látszik – akkor elemezzük inkább a beállítást.

Bár az egyébként gyakorta a gasztronómiai szimbólumként megjelenő kappanból éppenséggel nem sok minden készül a gyűjteményben, de a fürkészés abszolút jellemző: Cserna (megint) elképesztő kíváncsisággal ered az ételek és készítőik nyomába, és – rá jellemző módon – meghökkentő, szürreális vagy éppen nagyon is tipikus voltuk miatt vicces sztorikba botlik. Feltúrja értük az elmúlt kétszáz év hírlapjait és képes újságjait, a világ minden szakácskönyvét, elképesztő irodalmi műveltségének köszönhetően pedig csuklóból idéz ókori filozófusoktól éppúgy, mint Agatha Christie-től.

A szemléletesen előadott sztorik – szóljanak bár a tehetséges írókat ingyen etető főpincérről, a karácsonyi menü képzeletbeli végigevéséért meghalni képes katonáról, sikertelenségét szakácskönyvírással kompenzáló színésznőről, vagy pacalt és körmöt salátaként fogyasztó kisgazda politikusról – sosem csupán szórakoztatásra valók nála, hanem hogy olyan egyetemes igazságokat tárjanak fel (vagy kérdőjelezzenek meg), mint például hogy egy nép étkezési szokásai befolyásolhatják a filozófusai munkásságát, vagy hogy megannyi közös van a konyhában és a színpadban.

Főzni nem ebből a könyvből fogunk megtanulni, de az ételekről (hozzávalóikról, variánsaikról, kitalálóikról vagy névadóikról) kulturális kontextusban gondolkodni és megadni számukra a kellő figyelmet és tiszteletet, igen.

Sokan lehetnek úgy vele, mint én, hogy nem is enni vagy főzni, sokkal inkább olvasni támadt kedvem a könyv végeztével: az új szerepben megismert Dumas-t, az erdélyi parasztgyerekből New York-i sztárszakáccsá vált Kövi Pál vagy a titokzatos, szegedi Rézi néni szakácskönyveit, Tömörkény István csodaszép novelláit és Rejtőt minden mennyiségben. 

 

(Cserna-Szabó András: Rézi a páczban, Gasztronómiai írások, Helikon Kiadó, 2021)

Kertész Anna

Legnépszerűbb cikkeink