Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újabb kínai vakcinát hitelesített a WHO

Létrehozva:

Fotó: AFP / Wang Zhao

A Sinopharm után a Sinovac is zöld utat kapott.

Hitelesítette a koronavírus elleni második kínai vakcinát, a pekingi Sinovac Biotech gyógyszergyár által kifejlesztett védőoltást az Egészségügyi Világszervezet, lehetővé téve ezzel sürgősségi felhasználását, ami elsősorban a fejlődő országok számára jelenthet újabb segítséget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi listája útmutató a nemzeti gyógyszerfelügyeleti hatóságok számára a termék hatásosságát illetően. A listára való felvétel egyben lehetővé teszi a kis és mérsékelt jövedelmű országok vakcinával való ellátására a WHO által létrehozott Covax program keretében történő felhasználást is. A Covax súlyos ellátási gondokkal küzd, miután India a saját súlyos járványa miatt felfüggesztette az exportot.

A WHO független szakértői bizottsága közleményében tudatta, hogy a 18 év felettiek számára ajánlja a vakcinát, két adagban, 2-4 hetes intervallummal a két oltás között. A szervezet technikai tanácsadó csoportja, amely május 5-én kezdte meg a vakcina vizsgálatát, azután döntött így, hogy felülvizsgálta a Sinovac biztonságosságával és hatásosságával, valamint a gyógyszergyár gyártási eljárásaival kapcsolatos legfrissebb adatokat.

A Sinovac a második kínai védőoltás, amely felkerült a WHO által hitelesített Covid-19 elleni védőoltások listájára, miután május 7-én hitelesítették a Sinopharm vakcináját. 

A gyártó cég közölte, hogy eddig több mint 600 millió adag védőoltást biztosítottak hazai, illetve a világ több országában történő felhasználásra, ebből május végéig több mint 430 millió adagot be is adtak. A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja korábban közölte, hogy a vakcina hatásossága a klinikai kísérletek több országban elvégzett III. fázisának eredményei alapján 51-ről 84-re emelkedett. A szervezet szerint a Sinovac hatásossága 57 százalékos a tünetes megbetegedések megakadályozásában, de 100 százalékos a betegség súlyos formáinak és a kórházi ápolásra szorulásnak a megelőzésében. A hatásosságot a 60 év feletti korosztály esetében nem vizsgálták.

Az elölt vírus alapú szérumnak könnyű a tárolása, így könnyen kezelhető és elsősorban olyan országok igényeihez szabták, amelyeknek kevés forrás áll a rendelkezésükre – írta a WHO, amely korábban a világszervezet a Moderna, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford Indiában és Dél-Koreában gyártott vakcináját, illetve a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár Janssen nevű védőoltását hitelesítette.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink