Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újra együtt a Jóbarátok

Létrehozva:

Fotó: HBO MAX

Tizenhét év után.

Az HBO egész estés showműsort hozott össze a sorozat színészeivel, producereivel és megannyi világszerte ismert sztárvendéggel. Az eredmény egy kellemes nosztalgiavonat lett, amelyen nagyjából annyi volt a poén, mint a kihagyott lehetőség.

Napjainkban műfajtól függetlenül,  – túlzás nélkül – futószalagon készülnek a sorozatok a streamingszolgáltatók kínálatába, azonban a kilencvenes években ez még nagyon nem így volt. Akkoriban ugyanis a televíziózás még messze lenézett volt a stúdiófilmekhez képest. Ezt követően azonban, többek között a Jóbarátok sikerének köszönhetően, merőben átalakult a gyártók hozzáállása, és a stúdiók egyre nagyobb energiát tettek bele a vígjáték-, dráma- és akciósorozatok készítésébe. A Monica, Phoeboe, Rachel, Ross, Joey és Chandler mindennapjait bemutató sorozat kezdete után 27 évvel a sorozat népszerűsége még mindig töretlennek mondható, amit az is mutat, hogy a streaming csatornák ádáz küzdelmet vívnak egymással azért, hogy ki sugározhatja a szitkom klasszikust.

Hogy mi pontosan a siker titka, arra többféle választ adható. A húszas-harmincas éveikben járó barátok hétköznapjai nagyjából életszerűek voltak, azonban a rendkívül jól megírt és ütemezett poénok plusz színezetet adtak a jeleneteknek. Emellett a sorozat képes volt és a mai napig képes arra, hogy az embert kiemelje a hétköznapokból, és ha csak húsz perc erejéig is, de úgy érezze, bármilyen borzalmas dolog történt is az életében, minden rendben lesz. Ez persze önáltatás, de a sorozat receptje működik. Legalábbis a most bemutatott Jóbarátok: Újra együtt című, műfajilag igen nehezen besorolható showműsor/dokumentumfilm szerint.

 

A nagy találkozás

Tizenhét évvel a sorozat lezárulta óta nem sokszor találkozott egyszerre a hat főszereplő, azonban most, az HBO Maxon (idehaza az HBO GO-n) megtekinthető újrázásban lehetőséget kaptak erre a színészek, producerek és a sztárvendégek is. Az időzítés azért is érdekes, mert a 2010-es évektől kezdve erősen megjelent a hollywoodi kultúrában a különböző sorozatok, filmek remakelése. A Jóbarátok azonban politikai korrektség tekintetében sok médium és véleményvezér szerint nem vizsgázik túl jól – az elmúlt években többen nevezték már szexistának, rasszistának, transzfóbnak és még miegymásnak Marta Kauffman, David Crane és Kevin Bright sorozatát. A kritikákra való reagálásra azonban sem időt, sem pedig energiát nem igazán fordítottak a különkiadás elkészítése során, ahogy a drámai témákat – mint a gyorsan jött hírnév árnyoldalai, vagy a Chandlert alakító Matthew Perry addikciója  – sem tárgyalták ki a 100 perces showműsorban.

Vannak azonban rendkívül őszinte pillanatok a hat színész között, például amikor némileg irányított, mégis improvizatív keretek között újra eljátsszák a sorozat néhány ikonikus pillanatát, amikor meglátják az újraépített díszleteket, vagy amikor a sorozat korábbi sztárvendégei bukkannak fel néhány pillanatra. Érdekes azt is látni, hogy a színészek közül talán a Phoeboe-t alakító Lisa Kudrow és a Rachel megformálásáért felelős Jennifer Aniston futott csak be igazán nagy karriert, a többiek valahogy megmaradtak a Jóbarátok szereplőinek. Pedig alapból Monica lett volna a sorozatsztár, aki már a Jóbarátok előtt is neves színészekkel és filmekben játszhatott. A színészválogatás hátteréről és a karakterek kitalálásáról is kapunk egy kevés információt, ez pedig pont elég ahhoz, hogy egy rajongó még inkább közelinek érezze magához a karaktereket.

 

Kihagyott ziccerek

Ezt a kellemes nosztalgiát azonban sajnos rendszeresen megtörik a sokszor konkrét cél nélkül beerőltetett sztárvendégek – mint például a koreai BTS fiúcsapat vagy David Beckham -, a rajongók túlzottan hosszúra nyújtott élménybeszámolói vagy a giccsparádés elemek. A Jóbarátok lényegét ugyanis pont az egyszerűség, a lazaság adta, a felmagasztalás nem áll jól neki.  A show azért nagyrészt működik. A visszagondolások által előidézett élmény felülírja a frissen hozzáragasztott részleteket. Amikor hagyják a színészeket, a stábtagokat régi sztorikat feleleveníteni, vagy amikor sosem látott jeleneteket, bakikat mutatnak a nézőnek, még a szkeptikusok is csettinthetnek egyet. Hogy a színészek valóban így örültek-e egymásnak, vagy csak a pár napos forgatásért kapott, átszámítva több száz millió forintos gázsi miatt ilyen családias a különkiadás hangulata, nem tudni, de nem is érdemes ezen rágódni. A végeredmény összességében még mindig jobb, mintha egy tényleges bónuszrészt kapott volna a sorozat. Azzal ugyanis egyrészt a záró epizód veszítette volna el a jelentőségét, másrészt biztos, hogy a végeredmény rendkívül erőltetetten hatott volna.

Legnépszerűbb cikkeink