Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Százmillió vakcinát küld Japánba az EU

Létrehozva:

Fotó: AFP / Takumi Harada Yomiuri

Ezzel is támogatják az olimpia megrendezését.

Az Európai Unió 100 millió adag, koronavírus elleni védőoltás exportját engedélyezi Japánba, ezzel is segítve a nyári olimpia megrendezését – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a videokonferencia keretében tartott EU-Japán csúcsértekezletet követően csütörtökön.

Az uniós bizottság elnöke hangsúlyozta: az exportengedély megadása az EU hozzájárulását jelenti a koronavírus-járvány miatt tavalyról az idei esztendőre halasztott tokiói olimpiai játékok sikeres megtartásához. „Az exportengedély erős jele annak, hogy támogatjuk az olimpia előkészítését és a játékok biztonságát” – fogalmazott.

Az elfogadott közös nyilatkozatban az EU vezetői és Szuga Josihide japán miniszterelnök kiemelték: a július 23-án kezdődő olimpia „a globális egység szimbóluma lesz a koronavírus-járvány legyőzésében”. Megerősítették az oltóanyagok igazságos és megfizethető elosztása iránti elkötelezettségüket, és közölték, hogy továbbra is elő kívánják mozdítani a vakcinagyártás bővítését és nyitva tartják az ellátási láncokat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta: a vezetők megerősítették biztonsági és védelmi együttműködésüket, amelynek keretében az EU úgy határozott, hogy erősíti „stratégiai hangsúlyát” a csendes-óceáni térségben. Tájékoztatása szerint a vezetők aggodalmukat fejezték ki a Kelet- és a Dél-kínai tengerek régiójában kialakult helyzet miatt, és szorgalmazták a béke és a stabilitás megteremtését a Tajvani-szorosban. Hozzátette: az EU megerősítette együttműködését Japánnal a kiberbiztonság és a dezinformáció elleni küzdelem terén, valamint az alapvető értékek és elvek régióbeli előmozdítása mellett. „Mivel az emberi jogokat és a demokráciát az egész világon támadás éri, az Európai Uniónak és Japánnak össze kell hangolnia ez irányú tevékenységét” – mondta Michel.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink